BlogIzdvojeno

STOP PETARDAMA! Zagurajte si ih…ma znate već kamo!!

Svaake godine, životinje zbog petarda proživljavaju strašne traume

Osim druženjem, hranom i ljubavi koja nas sve uhvati za vrijeme nadolazećih blagdana, Božić i Novu godinu prati još jedna, reklo bi se skoro pa ‘tradicionalna’ stvar – pretjerana upotreba pirotehničkih sredstava.

Naprosto ne postoji dio Hrvatske gdje na tisuće kuna neće odletjeti u zrak kako bi nas spektakularni prizor vatre na nebu oduševio na pet minuta te tako uveo u još jednu godinu. Ako zanemarite količinu novca koja svake godine zajedno s vatrometima i petardama odleti u zrak, tj. popuca po podu, hajde – lijepo je vidjeti taj nebeski spektakl.

No, ima onih kojima tutnjanje vatrometa i pucanje petarda predstavlja veliki šok i još veći stres. To su naši kućni ljubimci, odnosno psi i mačke, koji u Novu godinu za razliku od nas sretnih i veselih ulaze prestrašeni i uplašeni.

Peticija za zabranu upotrebe pirotehnike

Svake godine prijatelji životinja  te razne udruge za zaštitu životinja apeliraju na građanstvo da ‘smanje doživljaje’ s pirotehnikom. No svake je godine to borba s vjetrenjačama. Ljudi ne doživljavaju taj problem, pa čak i ako su sami vlasnici četveronožnih prijatelja kojima se od pucanja ježi dlaka, skrivaju se po kutevima kuća ili pak se nenormalno tresu od straha još dva dana nakon što sve popuca.

Ove godine, organizacija Prijatelji životinja napravila je i peticiju koju građani mogu potpisati. Cilj peticije je zabrana upotrebe pirotehničkih sredstava kako bi se životinje zaštitile od straha te naravno – eventualnih ozljeda.

Psi imaju intenzivniji sluh nego ljudi

Ako ste se ikada zapitali zbog čega se psi toliko panično boje petarda, odgovor je sljedeći: njihov je sluh puno jači od našeg te puno intenzivnije doživljavaju zvukove nego ljudi. Studije su pokazale da čak 49% pasa ima neku vrstu straha od jakih zvukova, a tek ih se 4% oporavi od toga sami od sebe.

Neki psi zbog petarda mogu doživjeti i srčani udar – toliki šok, strah i stres pucanje izaziva u njima.

Dok se neki psi panično boje, drugima ne smeta

Teško je objasniti kada se i zašto psi počnu bojati petarda. Ako vaš pas do nedavno nije imao strah, a sada odjednom panično bježi od pucnjeva, vjerojatno je doživio neku traumu zbog koje ga pucnjevi uzrujavaju.

Lijevo na fotografiji je godinu dana star ‘dinamit’ od psa – moja Zona. Fotografija je snimljena neki dan kada su klinci ispred zgrade bacali petarde. Nije se bojala, već kako su oni pucali, ona je odjurila na terasu i slušala što se to događa, pošto takve zvukove ne čuje svaki dan.

Desno na slici je ona zajedno sa svojim prijateljem Črnim. Črni je bakin pas, star 8 godina, koji svake godine proživljava nevjerojatne traume zbog pucanja. Svake godine, od Božića pa sve dok ne ‘ispucaju’ sve petarde nakon 1.1., Črni provede u kući, ispod stolice. I trese se, nenormalno se trese te ga nikako ne možemo smiriti. Unatoč tome što ga sklanjamo u prostorije u kojima je intenzitet buke manji, on i dalje sve to čuje, zna da je to njegov strah te zbog toga nesnosno pati.

Kako im pomoći?

Postoje  savjeti stručnjaka kako pomoći ljubimcima koji se boje pucanja:

  • Napravite psu sigurno mjesto u stanu ili kući, krevetić, tepih ili čak kada jer je tamo najtiše. Bitno da se pas osjeća sigurno
  • Nemojte psa ostavljati samog, najbolje će se osjećati ako je uz vas
  • Ako je pas u dvorištu, pustite ga u kuću jer postoji opasnost od bijega i samoozljeđivanja
  • Trenirajte s “digitalnim” vatrometom. Pustite mu zvukove na računalu i kroz par dana pojačavajte te promatrajte kako pas reagira, uz to mu stvorite pozitivno okruženje
  • Tijekom pravog vatrometa, okupirajte ga i odvucite mu pozornost nekom igrom ili slasticama. Nemojte kažnjavati psa ako se boji, to može samo odmoći
  • Dajte mu pseće tablete za smirenje s melatoninom
  • Upalite neku umirujuću glazbu za vrijeme pucanja, najbolje zvukove iz prirode

A za one koji pucaju i koriste pirotehniku, napravite sljedeće: Zagurajte si petarde u gu**cu!!

Sada kada smo rezimirali i strah i kako pomoći uplašenim životinjama, ajmo ovako. Svi Vi koji imate baš veliku potrebu nehumano pucati za vrijeme blagdana koji su pred nama, svi vi koji trošite na tisuće kuna za vatromete, petarde i slično, poručujem vam sljedeće: Slobodno ti te petarde zagurajte u guz*cu!!

Novac koji ćete potrošiti na ta sr*nja mogli ste potrošiti na svoju djecu, vikend-odmor ili pak ga donirati onima kojima je to najpotrebnije. Blagdani nisu petarde i ‘moram-imati-bolji-vatromet-od-susjeda’. Blagdani su empatija, suosjećanje i ljubav za sva stvorenja – i ljudska i životinjska.

Smanjite doživljaje s petardama. Nemojte ih bacati u blizini životinja, jer strah koji životinje proživljavaju zbog toga nemoguće je objasniti i opisati.

Imajte srca – ne bacajte petarde! Oni ih se strašno boje, a nisu to nikako zaslužili!

 

IZJAVA O ODRICANJU ODGOVORNOSTI: Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u blogu su autorovi i ne predstavljaju stavove portala sjeverni.info.

 

 

Tags

Povezani Članci

Close