Najave

Stota obljetnica od izdanja prve knjge Ive Andrića: Obilježava se u Krapini!

Gostovanje Zavičajnog muzeja Travnik

Gostovanje Zavičajnog muzeja Travnik u Pučkom otvorenom učilištu Krapina u povodu obljetnice 100 godina od izdanja prve knjige Ive Andrića “Ex Ponto”.

Izložba Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića „Iz progonstva, nakon 100 godina…“ producirana je u povodu obljetnice 100 godina od izdanja prve knjige Ive Andrića „Ex Ponto“.

Zbirka poezije u prozi „Ex Ponto“ izašla je u Zagrebu krajem kolovoza 1918. godine, a nastajala je u prethodne četiri godine u pet gradova i sela Slovenije, BiH i Hrvatske.

Od travnja do srpnja 2018. godine u petodnevnoj umjetničko-muzeološkoj ekskurziji kreativni tim izložbe „Iz progonstva, nakon 100 godina…“ boravio je u mjestima u kojima Andrić stvara svoju prvu knjigu: Maribor, Ovčarevo, Zenica, Zagreb, Krapina. Slijedeći književnikove biografske tragove, tematski foto i video session priredili su glumac Matej Baškarad, fotografi Mirsad Mujanović i Mirko Adžaip, kustos Enes Škrgo.
Ivo Andrić je stihozbirku dovršio u Krapini, tako da je i dio izložbe nastao u ovom gradu. Tri izložbena panoa posvećena su Krapini.

Izložba je koncipirana kao reminiscenca grudobolnog poete koji nakon jednog stoljeća od progonstva posjećuje ista mjesta na kojima je pisao i pripremao za objavljivanje prvu stihozbirku.

Promocija knjige „Ex Ponto“
Knjiga „Ex Ponto“ Ive Andrića u izdanju Zavičajnog muzeja Travnik sadrži, uz originalni tekst poezije u prozi, predgovor za prvo izdanje knjige iz 1918. godine koji je napisao Niko Bartulović, tekst o kronologiji nastanka prvog izdanja, esej Ivana Lovrenovića „Andrić i poezija“, izvode iz kritika i prikaza, bibliografiju izdanja, bibliografiju prijevoda, bibliografiju kritika, prikaza i eseja.

Promocija prigodne filatelističke koverte
Prigodna filatelistička koverta nastala je u suradnji Društva filatelista i kolekcionara Travnik i Zavičajnog muzeja Travnik, i kao oblik čuvanja kulturne memorije Travnika, predstavlja doprinos obiježavanju obljetnice.

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close