IzdvojenoLokalnoMeđimurska županijaVijesti

Strahoninec najnetransparentnija Općina u Međimurju

Ocijenjena slabom dvojkom

Jučer smo pisali o najnetransparentnijim Općinama u Varaždinskoj županiji, a danas smo provjerili kakva je situacija u susjednom Međimurju.

Sudeći prema ocjenama – bolja je, jer u Međimurskoj županiji niti jedna Općina nije ocijenjena jedinicom (kao kod nas Donja Voća), ali je slabu trojku dobila Općina Pribislavec i još slabiju dvojku Strahoninec.

Ostale jedinice lokalne samouprave, i Općine i Gradovi, imaju četvorke ili petice.

Podsjetimo, radi se o rezultatima istraživanja Instituta za javne financije u kojem se proračunska transparentnost mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama lokalnih jedinica, a to su izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2018., izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2019., prijedlog proračuna za 2020., izglasani proračun za 2020. i proračunski vodič za građane za 2020.

Cilj je istraživanja utvrditi količinu proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama
lokalnih jedinica, bez detaljnije analize njihova sadržaja.

Najlošije ocijenjena međimurska općina Strahoninec, od toga je objavila svega dva dokumenta, a Općina Pribislavec tri.

Iz Instituta za javne financije ističu kako je iz godine u godinu sve više i kvalitetnih, preglednih i inovativnih mrežnih stranica lokalnih jedinica, no još uvijek ima gradova, a pogotovo općina, s izrazito lošim, nepreglednim, nepretraživim, neažurnim i gotovo praznim mrežnim stranicama.

– Valja se nadati kako će rezultati ovog istraživanja – lokalne, ali i državne proračunske transparentnosti – poslužiti za donošenje boljih zakonskih rješenja koja se tiču prava na pristup informacijama, proračuna, fiskalne odgovornosti, ali i bolje organizacije lokalne i područne (regionalne) samouprave – zaključuju u Institutu.

 

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close