PolitikaVijesti

Stričak: ‘Vojna vježba “UDAR19” pokazala je zavidnu spremnosti i pripremljenost pripadnika Hrvatske vojske’

Održana u četvrtak!

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju u četvrtak je održana vojna Vježba “UDAR 19”. Vježba se ove godine po prvi put provela kao međunarodna vojna vježba, u kojoj su sudjelovali i pripadnici Oružanih snaga Republike Poljske s pet borbenih vozila tipa ROSOMAK. Sama vježba provodi se na godišnjoj razini kao vježba ojačane bojne Hrvatske kopnene vojske.

Vježbi su prisustvovali potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ujedno i izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država Robert Kohorst, vojni izaslanici partnerskih zemalja i ostali visoki uzvanici dok je ispred saborskog Odbora za obranu bio njen potpredsjednik saborski zastupnik Anđelko Stričak.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević po završetku vježbe kazao je  da je ova vježba još jednom pokazala kako je moćna i respektabilna vojska jamac sigurnosti za hrvatske građane.

“Vi ste jamac mira i sigurnosti, hvala vam na tome. Naša zadaća je kontinuirano jačati Hrvatsku vojsku”, poručio je ministar još jednom se zahvalivši svim pripadnicima i suradnicima na uspješno odrađenoj vježbi.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov kazao je da je obuka, koju su pripadnici Hrvatske vojske prošli, jamac da će oni u u međunarodnom okruženju djelovati onako kako su obučeni i uvježbani. 

“Današnjom vježbom proveli ste završnu obuku integracije i ocjenjivanja deklariranih snaga te jačanje interoperabilnosti između Hrvatske vojske, njezinih saveznika i partnera”, kazao je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković.

Potpredsjednik Odbora za obranu Stričak naglasio je da je vježba pokazala zavidnu spremnnosti i pripremljenost pripadnika Hrvatske vojske za najsloženije vojne zadaće.

“Ova vojna vježba pokazala je da su MORH i GS OSRH odlično vođeni, te da su naši vojnici opremljeni i obučeni za sve izazove koji se pred njih stave. Također govori nam i o ugledu naše vojske u EU ali i svijetu, jer s našim vojnicima ovaj su put vježbali Poljaci. Svima, na svemu viđenom čestitam” zaključio je Stričak.

Jedan od ciljeva međunarodne vojne vježbe “UDAR 19”, u kojoj je sudjelovalo više od 900 pripadnika, je i jačanje interoperabilnosti između Oružanih snaga Republike Hrvatske i Oružanih snaga Republike Poljske kroz zajedničku provedbu vježbe s bojevim gađanjem.

Završni prikaz međunarodne vojne vježbe “Udar 19” održan je u četvrtak, 3. listopada 2019. na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju.
Završni prikaz međunarodne vojne vježbe “Udar 19” održan je u četvrtak, 3. listopada 2019. na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju.

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close