LokalnoVijesti

Stručno predavanje i prezentacija korištenja sredstava iz europskih fondova u Općini Kneginec

Udruga vinogradara i voćara Varaždinbreg organizirala je stručno predavanje o zaštiti vinove loze

Udruga vinogradara i voćara Varaždinbreg organizirala je stručno predavanje o zaštiti vinove loze, te prezentaciju o pripremi i provedbi projekata s ciljem dobivanja bespovratnih sredstva ili subvencija iz europskih i nacionalnih izvora financiranja.

U prvom dijelu prezentaciju je održala predstavnica „Finesa consulting“, gospođa Marija Đunđek, koja je vinogradare upoznala sa mogućnošću korištenja i financiranja iz „vinske omotnice“ u 2019. godini, a cilj ove mjere je povećanje konkurentnosti proizvođača vina kroz modernizaciju vinogradarskih tehnika, promicanje visoko kvalitetnih vinograda, vinarske opreme, te roizvodnje vina prema potrebama i preferencijama potrošača.

Drugi dio stručnog predavanja o zaštiti vinove održao je mr. sc. Milorad Šubić. On je nazočne upoznao o važnosti zaštite vinove loze od plamenjače koju treba suzbijati već u početku vegetacije kontaktnim fungicidima, a kad mladice započnu intezivan rast (prije cvatnje i do zametanja bobica) treba nastaviti sistemičnim fungicidima. Na predavanju je također naglašena primjena svih agrotehničkih mjera u svrhu optimalnog kondicioniranja vinograda i brzine razvoja mladica, odnosno da što kraće budu u fazi razvoja koji pogoduje brzom razvoju grinja, a koje treba suzbijati akaricidima.

Nakon predavanja vinogradari su nastavili druženje uz konzumaciju svojih vina i međusobnoj razmjeni svojih iskustva o vinogradarstvu.

 

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close