HrvatskaIzdvojenoNajaveVijesti

Stupa na snagu novi, znatno rigorozniji Zakon o sigurnosti prometa na cestama

Za nekorištenje pojasa, korištenje mobitela i nepropisan prijevoz djece u vozilu, od sada dvostruko veće kazne

S početkom kolovoza, dakle danas, 1. kolovoza, na snagu stupa znatno izmijenjen i dopunjen Zakon o sigurnosti prometa na cestama, koji je Hrvatski Sabor usvojio još 12. srpnja.

Nove odredbe predviđaju snažnije kažnjavanje počinitelja najtežih prekršaja za koje je detektirano da uzrokuju najveća i najteža stradavanja u prometu. To su svakako prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u naseljenim mjestima za više od 50 km/h, potom vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila, kao i namjerni prolazak kroz crveno svjetlo, odnosno prolazak kroz crveno svjetlo bez smanjenja brzine, povećanjem brzine ili prolazak kroz dva ili više crvenih svjetala.
Među najteže prekršaje, za koje od danas vrijede i znatno strože kazne su i odbijanje podvrgavanju ispitivanja radi provjere da li u organizmu ima alkohola ili droga, potom vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 g/kg i vožnja pod utjecajem droga, kao i upravljanje vozilom prije stjecanja prava, a takvim prekršajima treba dodati i upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova, te upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, dok je vozač isključen iz prometa ili mu je izrečena mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mjera.

Upravo za te prekršaje propisano je povećanje novčanih kazni s 5 do 15 tisuća kuna, kako je bilo do sada, na 10 do 20 tisuća kuna te propisivanje dodatnih zaštitnih mjera, odnosno zabrana upravljanja motornim vozilom od najmanje šest mjeseci za drugi počinjeni prekršaj ili od najmanje 12 mjeseci ako je prekršaj počinjen treći ili više puta, zatim povećanje negativnih prekršajnih bodova s tri na šest te privremeno oduzimanje vozila kao sredstva počinjenja prekršaja.

Policija može vozilo privremeno oduzeti vozaču koji je najmanje već dva puta pravomoćno kažnjen u trogodišnjem razdoblju, počevši od stupanja ovog Zakona na snagu, a ponovno počini neki od 8 navedenih najtežih prometnih prekršaja. Privremeno oduzimanje znači oduzimanje do odluke suda, koji je dužan odluku donijeti u roku od 15 dana.

Povećanje novčanih kazni predviđeno je i za još neke od prekršaja. Odnosi se to na nekorištenje sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje, nepropisan prijevoz djece u vozilu i nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje. Za navedene prekršaje s dosadašnjih 500 kuna kazna je povećana na tisuću kuna.

Ove, za sigurnost svih sudionika u prometu najvažnije izmjene možemo rezimirati zaključkom da su s ciljem smanjenja broja najtežih prekršaja povećani iznosi novčanih kazni za tzv. „četiri ubojice u prometu“ – brzinu, alkohol, pojas i mobitel.

Izmjena u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama ima još.

S dosadašnjih 700 na tisuću kuna povećava se novčana kazna za nekorištenje zimske opreme, jasnije se propisuje što je sve vozač dužan učiniti prije uključivanja u promet, odnosno, uz obavezno čišćenje snijega odsad je vozač prije uključivanja u promet u obavezi očistiti s vozila i led ili vodu, a također je propisano i razdoblje u kojem na motornim vozilima moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla – od. 1. studenog do 31. ožujka.

Povećanje novčanih kazni propisuje se i za vozače koji ne ostanu na mjestu nesreće u kojoj ima poginulih ili ozlijeđenih (s 3 do 7 tisuća kuna, na 10 do 20 tisuća kuna), kao i za vozače koji u prometnim nesrećama s materijalnom štetom ne ostave podatke o sebi i vozilu ili napuste mjesto nesreće (s 2 do 5 tisuća kuna, na 3 do 7 tisuća). Uz to, za takve vozače slijedi i izricanje zaštitne mjere „zabrane upravljanja motornim vozilom“ u točno određenom trajanju, bez obzira na broj počinjenih prekršaja, a određuju im se i negativni prekršajni bodovi.

Zbog nepoštivanja svjetlosne i zvučne signalizacije vozača, kao najčešće utvrđenog uzroka nesreća na željezničko cestovnim prijelazima, povećava se iznos novčane kazne za nezaustavljanje na pružnom prijelazu (crveno svjetlo, spuštena rampa), te uvode zaštitne mjere i negativni prekršajni bodovi.

Također se uvode zaštitne mjere i negativni prekršajni bodovi za nepoštivanje prometnog znaka ili naredbe policijskog službenika, prekoračenje brzine za više od 30 km/h u naseljenom mjestu, odnosno za više od 50 km/h izvan naseljenog mjesta, prekršaje vezane uz prednost prolaska, prolazak kroz crveno svjetlo, nepropisno pretjecanje i obilaženje vozila, pretjecanje drugog vozila u tunelu ili na mostovima, kao i nepropisno pretjecanje vozila na ili kod pješačkog prijelaza, nepropuštanje pješaka na pješačkom prijelazu, te vožnja pod utjecajem alkohola.

Za razne radnje vozilom u prometu, kao što su uključivanje u promet, prestrojavanje, odnosno mijenjanje prometne trake, pretjecanje, obilaženje, zaustavljanje, skretanje udesno ili ulijevo, polukružno okretanje, vožnja unatrag i sl. povećane su i novčane kazne.

Među novitete koji se Zakonom uvode spada i propisivanje prekršaja nepoštivanja sigurnosnog razmaka između vozila na autocesti i snimanje vozačkog ispita audio i vizualnim uređajima zbog povećanja transparentnosti i kvalitete samog ispita, kao i ujednačavanja njegove provedbe.

Propisuje se i obveza video nadzora tehničkog pregleda u stanicama za tehnički pregled vozila.

Tags

Povezani Članci

Close