Znanost i IT

Svaki deseti patent u Njemačkoj registrirao je migrant

Istraživanje napravljeno analiziranjem lingvističkog porijekla prvog imena osobe koja je registrirala inovaciju

Sve veći udio patenata i robnih žigova registriranih u Njemačkoj razvijaju osobe koje nisu njemačkog porijekla, stoji u istraživanju koje je proveo njemački ekonomski institut (IW).

Gotovo jedan od 10 patenata registriranih u njemačkom Uredu za patente i robne žigove (DPMA) u 2016. godini došao je od pojedinaca koji nisu njemačkih korijena, već su pretežno iz istočne i jugoistočne Europe te iz indijskog, kineskog i arapsko-turskog govornog područja.

Udio izumitelja s inozemnim korijenima u odnosu na one njemačkog porijekla porastao je sa 6,1 posto u 2005. na 9,4 posto u 2016. godini.

U 2016. broj registriranih patenata u Njemačkoj porastao je za 4,3 posto u odnosu na 2005. godinu. Međutim, doprinos istraživača njemačkog porijekla povećao se za niskih jedan posto, dok su istraživači migrantskih korijena zabilježili rast registriranih patenata za više od 65 posto. Ukupan broj takvih patenata bio je gotovo 3000.

Budući da se od onih koji registriraju patente ne traži izjašnjavanje o porijeklu, istraživanje je napravljeno analiziranjem lingvističkog porijekla prvog imena osobe pod čijim je imenom registriran patent.

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close