Životni stil

Sve što biste trebali znati o vodenim kozicama

Nakon što se prebole, ostaje trajni imunitet

Vodene kozice jedna su od najčešćih zaraznih bolesti djece, rjeđe odraslih. Uzrokuje ih virus varicella zoster. Izvor zaraze je isključivo bolesnik.

Bolest se prenosi kapljičnim putem i neposrednim dodirom s oboljelom osobom. Bolesnik je zarazan nekoliko dana prije izbijanja osipa i za vrijeme izbijanja vodenih kozica. Inkubacija traje od 10 do 20 dana, a najčešće 14 do 15 dana. Nakon što se preboli, ostaje trajni imunitet. S obzirom na to da virus ostaje trajno u korijenima ganglijskih stanica, zbog određenih imunoloških promjena može se poslije u životu reaktivirati kao herpes zoster.

Najčešće je riječ o blagoj bolesti, no kod odraslih osoba sa slabijim imunitetom mogu se razviti komplikacije. Sekundarne bakterijske infekcije mogu, izazvati upalu uha, pluća, zglobova. Živčane komplikacije očituju se kao meningoencefalomijelitis.

Kozice mogu imati i blag i neprepoznat oblik, koji također ostavlja trajni imunitet. Ako ih je osoba preboljela, u krvi se serološkim pretragama mogu dokazati antitijela.

Tags

Povezani Članci

Close