IzdvojenoLokalnoVijesti

Svečanom sjednicom Općinskoga Vijeća na ljubeškom trgu započela proslava Dana općine. Nazočio joj i premijer Andrej Plenković

Potpisani ugovori za tri važna infrastrukturna projekta vrijedni ukupno više od 15 milijuna kuna, troje učenika odlikaša dobilo računala, a općinskom Nagradom i priznanjem za ovu godinu nagrađen mladi nogometaš Luka Ivanušec.

“Izgradnja infrastrukture prometnica, oborinske kanalizacije i javne rasvjete Poduzetničke zone Ljubešćica” projekt je vrijedan 7.063.504,98 kn, čijim potpisivanjem je u četvrtak, 1. kolovoza na središnjem ljubeškom trgu započela Svečana sjednica Općinskoga Vijeća uz Blagdan Majke Božje Snježne 5. kolovoza, Dan župe i Dan općine Ljubešćica. Ugovor su potpisali predstavnici izvođača radova – Zagorje gradnje d.o.o. i Colas d.d.

Potom je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, općinskom načelniku Nenadu Horvatiću uručila i 6.748.250,00 kuna vrijedan ugovor o financiranju od strane Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za projekt „Izgradnja distributivne vodovodne mreže općine Ljubešćica”, iz Podmjere 7.2. Ulaganje u izradu, poboljšanje ili proširenje svih vrsta male infrastrukture, uključujući ulaganje u obnovljive izvore energije i uštedu energije; provedba tipa operacije 7.2.1. „Ulaganje u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda”.

Horvatić je primio i treći ugovor u nizu, kojeg mu je u ime Hrvatskih voda uručio Danijel Bunić. Ugovor je vrijedan 628.000 kuna, a odnosi se na sanaciju klizišta na području općine Ljubešćica.

U nastavku svečanosti troje “odlikaša”, završenih učenika 5. razreda ljubeške Osnovne škole, iz ruku svog ravnatelja i zamjenice ljubeškog načelnika primilo je PC računala.

Svečana sjednica bila je i prigoda da se ovogodišnjem laureatu, dobitniku općinske “Javne nagrade” uruči i nagrada. Laureat je mladi perspektivni nogometaš iz Ljubešćice Luka Ivanušec.

Nazočni na svečanoj sjednici, među kojima su bili i Premijer Andrej Plenković, izaslanik predsjednika Sabora i saborski zastupnik Anđelko Stričak, ministrice poljoprivrede i kulture, Marija Vučković i Nina Obuljen Koržinek, saborski zastupnici Sunčana Glavak, Josip Križanić i Žarko Tušek, brojni gradonačelnici i načelnici sa šireg područja, gospodarstvenici i niz drugih gostiju, mogli su pogledati i promo-film o proteklom jednogodišnjem razdoblju u životu Općine Ljubešćica.

S nekoliko prigodnih riječi obratio im se potom i načelnik općine Ljubešćica Nenad Horvatić, koji je među ostalim istaknuo da je “Danas veliki dan za Općinu Ljubešćica, kako zbog vrijednih projekata koji su potpisani, tako i zbog toga što je ovo prvi puta da premijer i ministri dolaze u jednu Jedinicu lokalne samouprave. To je priznanje za naš rad i ostvarene rezultate. No, nije uvijek bilo tako i nije uvijek komunikacija sa središnjim vlasti bila ovakva. Ono na što sam posebno ponosan je što smo uspjeli izgraditi predškolski i školski sustav što je rezultiralo i 15 % većim natalitetom što je doista najljepša moguća vijest koju smo primili prije tjedan dana.” . Izrazio je i zadovoljstvo i ponos izgradnjom i razvojem poduzetničke zone i subvencijama koje općina daje obrtnicima što je rezultiralo i povećanjem plaća i nezaposlenošću od samo 3 %. Treće je izgradnja komunalnih objekata vrijednih 70 milijuna kuna i to bez ijedne kune kredita. To ne bi bilo moguće bez pomoći centralne vlasti i mještana na izborima. – zaključio je Horvatić.

I Premijer Andrej Plenković nije krio zadovoljstvo rezultatima rada općinske vlasti. “Lijepo je vidjeti na ovako sažet, kvalitetan način prikaz brojnih postignuća koje je načelnik zajedno sa suradnicima i uz potporu Vlade, u suradnji sa Županijom te uz potporu saborskih zastupnika koji pomažu njegove aktivnosti, realizirao u proteklom razdoblju, za razvoj općine, za jačanje komunalne i poduzetničke infrastrukture, izgradnju obrazovnih, školskih i predškolskih objekata, kvalitetnije prometno povezivanje. Mislim da je to pravi put i pravi način kako potvrđivati povjerenje birača konkretnim radom, zalaganjem i projektima koji su ovdje ostvareni. Mislim da je ovo impresivno i vidi se da je u zadnjih desetak godina Ljubešćica ostvarila izrazito veliki napredak u svim aspektima u odnosu na ono što je bilo ranije, stoga iskreno čestitam” – rekao je Plenković.

Nazočnima se u ime nazočnih gradonačelnika i načelnika obratio s nekoliko prigodnih riječi i gradonačelnik susjednog Novog Marofa, Siniša Jenkač. Ispred Varaždinske županije općinskoj vlasti i žiteljima Općine Ljubešćica čestitao je dožupan Tomislav Paljak.

 

Nastavak obilježavanja Dana općine Ljubešćica

Niz zabavnih, kulturnih i sportskih događanja u Ljubešćici će se, povodom Dana općine nastaviti i tijekom vikenda.

U petak, 2. kolovoza, će se održati glazbeno zabavna večer uz Grupu Vigor i Acoustic band.

Subotnji će dan započeti akcijom mjerenja tlaka i šećera u krvi, malonogometnim turnirom, potom humanitarnim natjecanjem u pripremi gulaša „Gulašijada” , sportskim seoskim igrama, revijalnom nogometnom utakmicom, te u večernjim satima kino projekcijom na otvorenom na ljubeškom trgu gdje će nazočni moći pogledati ovogodišnju hrvatski hit komediju „Ufuraj se i pukni” Kerekesh teatra. Večer će završiti zabavno glazbenom večeri i nastupima Begina i Tamburaškog sastava Terca.

U nedjelju, 4. kolovoza, održat će se 23. ribički kup Općine Ljubešćica, 9. otvoreno prvenstvo Ljubešćice u tenisu, 10. PRIGORSKO-ZAGORSKI SAJAM i 10 LJUBEŠKI SAJAM, Etno susreti i zabavno-glazbenom večeri s nastupom grupe Kraljevi.

Središnji dio događanja uz Dan općine Ljubešćica, bit će u ponedjeljak, 5. kolovoza na sam Blagdan Majke Božje Snježne, kada će u 11 sati u ljubeškoj Župnoj crkvi biti služena sveta misa.

Tags

Povezani Članci

Close