SvijetVijesti

Svi su zabrinuti oko požara na ‘plućima svijeta’ jedino predsjednika muči zašto se svi upliću!

Zabrinuti s razlogom!

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres na Twitteru su izrazili zabrinutost zbog požara koji su dosegli rekordan broj ove godine, uništili široke pojase šume koji se smatraju vitalnim bedemom protiv globalnog zatopljenja.

Bolsonaro je ljutito odgovorio na to što smatra upletanjem.

Te zemlje koje ovdje šalju novac, ne šalju ga iz milosrđa … šalju ga u svrhu upletanja u našu neovisnost“, rekao je u prenošenju uživo putem Facebooka.


No ranije u četvrtak, rekao je da Brazil sam nema sredstava da kontrolira požare.

Amazonija je veća od Europe, kako se možete boriti protiv podmetnutih požara na takvu prostoru?”, pitao je novinare nakon što je napustio predsjedničku rezidenciju. “Nemamo za to sredstava”.

Požari u Amazoniji porasli su za 83 posto ove godine u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, pokazuju vladini podaci. Premda požari jesu uobičajeni i prirodni događaji u ovo doba godine, zaštitari prirode za ogromno povećanje broja požara okrivljuju farmere koji vatru podmeću radi stvaranja pašnjaka.

Bolsonaro je u srijedu za podmetanje požara okrivio nevladine organizacije, za što nije dao ni jedan dokaz. Čini se da je uzmaknuo u četvrtak, kad je prvi put rekao da bi u pozadini podmetanja mogli biti farmeri.

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close