InfoLokalno

SVJETSKI DAN DARIVATELJA KRVI Na području djelovanja Gradskog društva crvenog križa Ivanec u 2018. godini prosjek prikupljanja je 6,35 doza krvi na 100 stanovnika

GDCK Ivanec osobitu zahvalnost duguje volonterima, voditeljima aktiva na terenu, koji pomažu u animiranju novih darivatelja i organizaciji akcija darivanja krvi

Svake se godine, 14. lipnja, obilježava Svjetski dan darivatelja krvi.

Tim povodom se iskazuje zahvalnost dobrovoljnim, neplaćenim darivateljima krvi za sve darovane doze kojima su spašeni mnogi životi.

I ove godine 14. lipnja diljem svijeta obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi. Tema je ovogodišnje kampanje redovito darivanje krvi i opći pristup sigurnoj transfuziji krvi, kao važnoj komponenti postizanja cilja opće zdravstvene pokrivenosti.

Pod sloganom „Sigurna krv za sve“ želi se podići svijest o jedinstvenoj potrebi za sigurnom krvlju i ključnoj ulozi koje dobrovoljno davanje krvi igra u pružanju zdravstvene skrbi.

Ovogodišnjom temom želi se potaknuti što veći broj ljudi da postanu dobrovoljni davatelji krvi te da se redovito se odazivaju akcijama davanja krvi koje su ključne za izgradnju održivih i dostatnih nacionalnih zaliha krvi.

Kako pokazuju statistike, samo oko 60 posto zemalja iskazane potrebe zdravstva za krvlju i krvnim pripravcima podmiruje donacijama dobrovoljnih davatelja krvi. Kod ostalih je to još uvijek veliki problem i često se moraju oslanjati na rodbinsko i plaćeno davalaštvo krvi.

Hrvatska je među spomenutih 60 posto zemalja koje sve potrebe zdravstva za krvlju i krvnim pripravcima podmiruju vlastitim donacijama dobrovoljnih davatelja krvi, a sve dobivene doze sigurne su i kvalitetne.

Tijekom 2018. godine u organizaciji društava Hrvatskog Crvenog križa (HCK) prikupljeno je 156 574 doza krvi, a zajedno s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu 195 641 doza.

U razdoblju od siječnja do svibnja 2018. godine u organizaciji HCK prikupljeno je 65 721 doza, a u istom razdoblju ove godine oko dvije tisuće više, točnije 67 655 doza. Važno je naglasiti da je jako dobar bio odaziv maturanata na akcijama u srednjim školama što je optimističan podatak jer stanovništvo stari, populacija davatelja sve je starija i treba je obnavljati dozama mladih davatelja.

Zbog svega navedenoga ovogodišnjom temom Svjetskog dana darivatelja krvi želi se uputiti poziv na akciju svim vladama, nacionalnim zdravstvenim tijelima i nacionalnim transfuzijskim službama da osiguraju adekvatne resurse i uvedu sustav i infrastrukturu za povećanje prikupljanja doza krvi od dobrovoljnih, redovitih, neplaćenih darivatelja krvi.

Hrvatski Crveni križ svim dobrovoljnim davateljima krvi upućuje iskrene čestitke u povodu Svjetskog dana darivatelja krvi te im zahvaljuje na iskazanoj solidarnosti, humanosti i na svakoj darovanoj dozi krvi.

GDCK Ivanec osobitu zahvalnost duguje volonterima, voditeljima aktiva na terenu, koji pomažu u animiranju novih darivatelja i organizaciji akcija darivanja krvi.

U 2018.godini GDCK Ivanec ostvarilo je 6,35 doza krvi na 100 stanovnika, odnosno prikupilo 2342 doze krvi, te se nalazimo na 15.mjestu u Republici Hrvatskoj od 107 društava Crvenog križa koje provode akcije darivanja krvi.

Svim darivateljim od srca hvala za darovanu krv, te iskrene čestitke povodom Svjetskog dana darivatelja krvi.

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close