BlogIzdvojenoPolitika

TKO JE KRIV za početak kraja SDP-a?

Još jedna stranka pred totalnim rasulom?

Nekada veliki, a danas iz mjeseca u mjesec sve manji i manji – to je, ukratko, tužna priča SDP-a, najveće oporbene političke stranke u Hrvatskoj, koja se posljednjih mjeseci bori sa sve manjom popularnosti te sa sve manje članova.

Pitanje koje se postavlja jest sljedeće: Tko je kriv? Tko je kriv što svako malo iz stranke ode netko, nezadovoljan situacijom, načinom na koji stranka funkcionira? Kao glavni ‘kamen spoticanja’ spominje se predsjednik SDP-a, Davor Bernardić, koji…a eto, najblaže rečeno i nije nešto bajno napravio kako bi svoju stranku održao na okupu.

Štoviše, svojim je načinom vođenja stranke napravio raskol koji je eskalirao prije nekoliko mjeseci, kada je čak 90 članova (među kojima su i neka renomirana imena iz politike) potpisalo pismo u kojem su tražili Bernardićevu ostavku na mjesto predsjednika. Među njima su bila i neka imena iz Varaždinske županije.

No unatoč tome, Davor Bernardić i dalje je na čelu SDP-a.

Jedan manje i u Varaždinskoj županiji?

Po političkim kuloarima u našoj županiji zadnjih se dana šuška kako iz stranke odlazi jedno nama jako poznato lice. Radi se o Mariu Habeku, saborskom zastupniku koji je za sutra najavio konferenciju za medije. Predmet konferencije je Aktualna politička situacija, a sve miriši na to da će u sklopu ove teme Habek sutra podvući crtu i pozdraviti se sa SDP-om.

Što bi značilo – još jedan manje u redovima SDP-a.

Ako zaista Habek sutra potvrdi da izlazi iz stranke, neće to biti nešto novo, jer je svima jasno kao dan da on i županijsko vodstvo SDP-a već neko vrijeme nisu na istoj ‘valnoj duljini’. No o tome bolje sutra, kada i ako se službeno potvrde ove špekulacije.

Ali…ali! Navodno nije samo Habek u kombinaciji izlaska iz SDP-a, jer izgleda da će i u dvije općine na području naše županije doći do promjene smjera te prelaska u redove druge stranke. Riječ je o jednom općinskom načelniku te jednom zamjeniku načelnika, koji su praktički već prešli u redove, kako smo načuli, HNS-a.

Brod je počeo tonuti

Sve vodi ka tome da je brod počeo tonuti. Nezadovoljni situacijom u stranci, SDP su do sada napustili brojni i dugogodišnji članovi kao na primjer Zdravko Ronko, Damir Krstinić, Bojan Glavašević, Milanka Opačić. Neki su zbog kritika vodstvu izbačeni iz stranke, kao na primjer Mirando Mrsić (ministar rada i mirovinskog sustava u vladi Zorana Milanovića), koji je ovih dana potvrdio medijima kako planira osnovati svoju političku platformu te oko nje okupiti istomišljenike.

Kada sve sagledamo te u cijelu priču uključimo i statistiku koja pokazuje da SDP svaki mjesec ima sve manje ljudi koji ih podržavaju, jasno je kao dan da ljevica ima itekako velikih problema.

Zoki je bio pojava. Bero je više mlaka vodica

Uz dužno poštovanje prema Davoru Bernardiću, no tako se stranka ne vodi. Kada je prije nekoliko tjedana HDZ bio suočen s najvećom aferom ikada, Aferom SMS, Bernardić je sazvao konferenciju za medije na kojoj je govorio o svojem programu kako povećati plaće. Mislim, stvarno?

Umjesto da je tada pokušao skupiti koji politički poen više na činjenici da njegovi najveći protivnici gaze po velikom mulju, on je otišao u totalno kontra stranu (koja je također bitna, no opet, postoji vrijeme i za te stvari).

Bernardića zapravo ne doživljavaju kao lidera, već kao svojevrsnu karikaturu SDP-a. No unatoč tome, bez obzira na sve negodovanje – svoju stolicu drži čvrsto. Što bi Mišo Kovač rekao u jednom svojem popularnom hitu: „Još se držim, još se ne dam!“

Njegov omraženi prethodnik, Zoran Milanović, bio je bahat. No, za Milanovića se može i moglo se reći da je lider, dok je Bero više ‘mlaka vodica’ koja tvita kako je ‘Zagreb lijep po kiši’, hoda okolo, druži se s ljudima te tu i tamo sazove neku konferenciju za medije.

Kako dalje?

Svi bivši članovi za loše kotiranje stranke krive upravo njega. Ljevica se raspada, kida na manje komade koji teško da će bez nekog jedinstva ili pak jake koalicije nešto napraviti.

Možda eventualno ako vrate ‘priljepke’ na svoju stranu (iako sumnjamo, jer njima je trenutno sasvim dobro u Vladinim foteljicama). Ili pak ako na mjesto predsjednika stranke dođe netko tko će lupiti šakom o stol i reći: Dragi članovi, od sada ćemo ovako i drugačije nikako!

Jer ovako kako je sada – nit’ smrdi, nit’ miriši – a to je zapravo najgora moguća situacija u kojoj se jedna politička stranka može pronaći…

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close