HrvatskaKultura

Tomislav Mužek, Varaždinski komorni orkestar i maestro Lipanović podigli publiku „na noge“

Dugotrajnim pljeskom i ovacijama

Dugotrajnim pljeskom i ovacijama brojni su ljubitelji glazbe nagradili glazbenike Varaždinskog komornog orkestra i njihove goste-proslavljenog hrvatskog tenora Tomislava Mužeka i maestra Ivu Lipanovića na drugom koncertu u 25. sezoni Komornog orkestra za čarobnu glazbenu večer u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK-a ispunjenu djelima glazbenog genija Wolfganga Amadeusa Mozarta od njegove Jupiterove simfonije do arija iz opera. „Mozart nam je ostavio nešto što je jako ljekovito, predivnu glazbu koja liječi um, srce i dušu.

U ovom predblagdanskom vremenu pripremili smo ovaj lijepi program s Varaždinskim komornim orkestrom i Tomislavom Mužekom. Sjajni su to glazbenici, a ta im je muzika u genima, njihovim prstima, rukama, u glavi i stvarno nismo trebali imati puno proba“, istaknuo je maestro Ivo Lipanović, koji je ponovno nakon puna dva desetljeća na ovom koncertu surađivao s Varaždinskim komornim orkestrom.

„Ovaj je program, rekao bih, nama specijalnost pa se često i dirigenti iznenade kako nam dobro leži. Željeli smo publiku počastiti programom koji donosi svježinu i lepršavost Mozarta, koji je među top tri svjetska skladatelja u povijesti i njegova glazba odiše optimizmom koji nam nedostaje, kao i životnim zadovoljstvom i kao da „tjera“ ljude prema boljem i ljepšem i mislim da nam je to svima treba upravo u ovo vrijeme. Mozart zaslužuje da ga izvodimo na ovom koncertu koji je posvećen Danu grada Varaždina i mislim da je ovo idealan poklon Varaždincima u predblagdanskom ozračju“, dodao je šef Varaždinskog komornog orkestra Krešimir Lazar.

Nakon što je publiku oduševio na premijeri, a potom i rasprodanim repriznim izvedbama Mozartove opere Čarobna frula u zagrebačkom HNK-u, proslavljeni hrvatski tenor Tomislav Mužek na sinoćnjem koncertu publiku je zadivio izvedbama arijama iz drugih Mozartovih opera.

„O Mozartu skoro sve znamo, pa je i kratka proba s maestrom Lipanovićem i orkestrom bila dovoljna u Koncertnoj dvorani koja sada uz to što u njoj glazba prekrasno zvuči, sada i prekrasno izgleda. Ova je dvorana, po meni, jedna od najbolje akustičnih dvorana u Hrvatskoj, mislim da je ljepša akustika čak i od Hrvatskog glazbenog zavoda“, naglasio je Tomislav Mužek, koji je zajedno s orkestrom i maestrom Lipanovićem iznenadio publiku na kraju predblagdanskim glazbenim darom.

Naime, sjajni su glazbenici okupljene počastili pravim blagdanskim draguljima-planetarno poznatim blagdanskim pjesmama Cantique de Noel i Adeste fideles, te hrvatskom božićnom skladbom U to vrijeme godišta u kojoj je publika i zapjevala s dragim joj glazbenicima.

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close