VijestiZdravljeŽivotni stil

Tri razloga zbog kojih bi se trebali počastiti čašom crnog vina

Naravno, misli se na povremenu čašu vina, ne na njegovo redovito ispijanje

Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća provedena su brojna istraživanja koja su nastojala naći povezanost između hrane i pića koje konzumiramo i našeg zdravlja. Jedno od njih je i crno vino, a portal Zadovoljna.hr donosi razloge zbog kojih se danas možete slobodno opustiti uz jednu čašu.

1. Štiti srce

Smatra se da crno vino ima učinak na zaštitu kardiovaskularnog sustava, kao i da se redovitom konzumacijom (dakako, u umjerenim količinama) utječe i na smanjenje mogućnosti za razvoj srčanih bolesti. Ipak, Američko udruženje srca upozorava da je to vjerojatno povezano i s načinom života koji uključuje i prehrambene navike. Prema njima, crno vino djeluje pozitivno kada je u suglasju s jelovnikom punim voća i povrća.

2. Bori se protiv upala

Crno vino prepuno je polifenola, spojeva kao što su resveratrol, tanin i katehin, a to može zahvaliti prisutnosti pigmenta antocijanina. Naročito je vrijedan resveratrol koji se osim u vinu, odnosno grožđu, nalazi i u kikirikiju i tamnoj čokoladi

3. Poboljšava raspoloženje

Nije tajna da čaša vina poboljšava raspoloženje, no sada je to i dokazano. Naime, rezultati već ranije spomenutog istraživanja pokazali su da se ljudi lakše opuste i postanu bolje volje u okruženju koje smatraju negostoljubivim ako konzumiraju čašu vina. Tada je njihovo raspoloženje bilo jednako onim ljudima koji su od početka provođenja pokusa bili izloženi ugodnoj i gostoljubivoj atmosferi.

Cijeli tekst pročitajte na Zadovoljna.hr.

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close