IzdvojenoVijesti

Tri velika trgovačka lanca prodavala ćevape s vinobranom!?

Iako vinobran utječe na očuvanje svježine i zadržava primamljivu boju proizvoda ne smije se koristiti

Iako vinobran utječe na očuvanje svježine i zadržava primamljivu boju proizvoda ne smije se koristiti u pravljenju ćevapa, pljeskavica, svježih kobasica i drugih poluproizvoda od mesa.

Tri velika trgovačka lanca u Sloveniji: Mercator, Spar i Tuš, prodavali su ćevape u kojima je pronađen zabranjeni konzervans – vinobran.

Slovenska inspekcija priopćila je da ovaj događaj nije rezultat poslovne politike tih trgovačkih lanaca. Također navode da su odgovorni samo pojedinci u mesnicama u kojima su pronađeni ćevapi s vinobranom, a inspektori su iznijeli taj zaključak nakon priznanja jednog od zaposlenih mesara u Sparu u Ljubljani da je dodao vinobran u ćevape.

Osim toga što je ovaj konzervans i alergen, u dva uzorka ćevapa pronađeno je toliko vinobrana, da su se odmah mogli proglasiti nesigurnim za upotrebu.

Zabrana plasiranja potrošačima spomenutih ćevapa trajala je u Mercatoru u Celju od 11. rujna do 3. listopada, a javnost je preko medija obaviještena tek prije nekoliko dana. Kako se navodi u slovenskim medijima, nejasno je zašto su informacije o tome došle do javnosti toliko kasnije.

Inspekcijska provjera započela je još početkom lipnja redovnom kontrolom upotrebe aditiva u mesu. Tada je vinobran utvrđen u dvije manje lokalne mesnice.

Prije nešto više od mjesec dana, inspektori su proširili kontrolu i na velike centre gdje je ispitana kontrola upotrebe aditiva u mesu u 22 mesnice, 17 ugostiteljskih objekata i u trgovačkim lancima.

Vinobran nije registriran u mesu u ugostiteljskim objektima, a najviše ga je bilo u mesu koje se nalazi u mesnicama velikih marketa. 

“Kada na tržištu nađemo bilo kakvu problematičnu hranu odmah obavještavamo potrošače preko web stranice. U ovom slučaju to se dogodilo kada je bila završena šira kontrola. Nažalost, nakon svega ne znamo koliko je ovakvog mesa prodano na tržištu,” prenosi slovenačko Delo.

Tags

Povezani Članci

Close