Foto vijestPolitika

Tribina HDZ-a o budućnosti varaždinskog obrtništva

Stručnjaci o obrtništvu

Pod organizacijom Gradskog odbora HDZ-a Grada Varaždina,  jučer je održana javna tribina na temu „Obrtništvo u Varaždinu – simbol ili perspektiva?“, na kojoj su uz Damira Habijana, predsjednika Gradskog vijeća Grada Varaždina i predsjednika Gradske organizacije HDZ-a Grada Varaždina, sudjelovali Ana Mandac, pomoćnica ministrice u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, Mario Milak, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije, Boris Kos, predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika te Branka Šaško, v.d. predstojnice HZZ Regionalni ured Varaždin.

Iako su brojni problemi s kojima se obrtnici danas suočavaju, a što potvrđuje i Boris Kos iz Udruženja hrvatskih obrtnika, pomoćnica ministrice Ana Mandac ističe da im Vlada svojim mjerama kontinuirano potpomaže te da su razlike u potporama koje obrtnici mogu dobiti nemjerljive s onima do prije nekoliko godina. Također se puno radi na tome da mladi koji se odluče za obrtnička zanimanja dobiju svu podršku od samog upisa u srednju školu pa sve do zaposlenja, u vidu stipendija, poticaja za samozapošljavanje, povoljnih uvjeta kreditiranja, itd. Damir Habijan osvrnuo se na problematiku zapuštenih prostora u gradu te o potrebi sinergije države, grada i privatnih vlasnika oko rješavanja imovinsko – pravnih odnosa slijedom čega bi se takvi prostori ponovno mogli vratiti u funkciju.

Istaknuo je da je potrebno prilagoditi cijene parkirnih karata u centru grada čime bi se privuklo ljude da se više kreću po samom centru i kupuju od varaždinskih obrtnika. Svi su se složili da je potrebno povezivanje svih faktora iz područja obrtništva, turizma, kulture i trgovine kako bi se vratio život u centar grada. Također je potrebno poraditi na kreiranju autohtonog varaždinskog suvenira, naglašava Habijan. Mario Milak spomenuo je brojne aktivnosti Obrtničke komore u svrhu promocije obrtničkih zanimanja dok je Branka Šaško potvrdila da su strukovna zanimanja deficitarna i vrlo tražena na tržištu rada.

Povezani Članci

Close