VijestiZabava

Trikovi koji će vam olakšati muke s peglanjem i pranjem odjeće: Pročitajte!

Savjeti stručnjaka!

Savjet stručnjaka je raskopčati dugmad na svim komadima odjeće i posteljine te zatvoriti patentne zatvarače. Također, želite li manje peglati, odmah izvadite rublje iz perilice.

Odvajajte rublje
Svakako odvajajte vrlo prljavo rublje od onoga koje samo treba malo osvježiti. Vrlo zaprljane stvari potrebno je prati na dužim procesima pranja i višoj temperaturi, ovisno o tome kakva je tkanina. Stvari koje tek imaju malo nekog neugodnog mirisa dovoljno je proprati na niskoj temperaturi, na programu pranja od 15-ak minuta, piše 24sata.

Zatvarači moraju biti zatvoreni
Patentne zatvarače na hlačama ili nekom drugom komadu odjeće obvezno zatvorite prije pranja jer vam u protivnom mogu oštetiti i uništiti ostalu odjeću. Jednako je i sa grudnjacima, prije ubacivanja u perilicu svakako zakopčajte kopče i stavite ih u mrežicu.

Pripazite i na dugmad
Savjet stručnjaka je raskopčati dugmad na svim komadima odjeće i posteljine jer se mogu oštetiti i olabaviti pa čak i otpasti. I rupice se znaju raširiti, a konac kojim su opšivene popucati.

Oprezno kod sušenja
Kod sušenja rublja obratite pažnju da ne preopteretite sušilicu ili presušite tkaninu. Odmah nakon sušenja, rublje izvadite, protegnite i složite ili objesite na vješalicu, tako će biti manje zgužvano.

Oprez s novom odjećom
Kada kupite novi komad odjeće u nekoj jačoj boji, savjet je prije prvog ubacivanja u perilicu s ostalim rubljem, oprati ga na ruke. Na taj način ćete vidjeti da li ispušta boju i u kojoj količini – ne želite pobojati sve što se nađe u bubnju. Ukoliko pred sobom imate komad koji otpušta puno boje, najpametnije ga je neko vrijeme prati zasebno u perilici ili na ruke dok se boja malo ne ispere.

Trikovi kako peglati manje
* Rublje izvadite iz perilice odmah nakon pranja jer sa svakom minutom stajanja u njoj postaje sve zgužvanije.
* Prije sušenja na zraku, svaki komad dobro rastegnite rukama u svim smjerovima.
* Neke domaćice ubacuju kuglice od aluminijske folije u perilicu i sušilicu rublja jer to čini glačanje puno lakšim i bržim. Naime, tako je odjeća nakon pranja i sušenja mekanija pa nije toliko zgužvana.
* Stavite komad aluminijske folije između navlake i daske za peglanje tako da sjajni dio bude gore. Skratit će vam vrijeme peglanja jer će se toplina reflektirati s folije i glačati drugu stranu odjeće koju peglate. Žene koje koriste ovaj trik kažu da im skraćuje vrijeme peglanja za čak pet puta – sa 15 minuta za jednu košulju, na tri minute.

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close