InfoKultura

Turistički obilazak povijesnih lokaliteta užeg dijela Ivanca povodom Dana priznanja Hrvatske

Ivanec – Povodom Dana međunarodnog priznanja Hrvatske, 15-ak je građanki i građana Ivanca u pratnji licenciranog turističkog vodiča, profesorice Mirjane Bračko, obišlo povijesne i, potencijalno, turističke lokalitete u užem centru Ivanca.

Obilazak je započeo kod Gradske vijećnice, gdje je prof. Bračko nazočne podsjetila na okolnosti priznavanja Hrvatske koji se dogodio tijekom agresije srpskih paravojnih snaga i tzv. JNA, u vrijeme kada je oko trećine Hrvatske bilo okupirano.

Također, prof. Bračko navela je kako se ovom aktivnošću želi ukazati na važnost turističkih vodiča, jer su oni najčešće prve osobe s kojima se susreću gosti kada dođu u posjet nekoj sredini, te istaknula kako će nakon ovog obilaska, njegovi sudionici postati ambasadori turizma u Ivancu.

Od Gradske vijećnice išlo se dalje Nazorovom, do Zadružnog doma, zatim Vatrogasnog doma, pa dalje u ulicu Đure Arnolda, a odatle u gradski park, te na arheološki lokalitet Stari grad Ivanec.

Prof Bračko putem je iznosila više i manje poznate povijesne činjenice i narodna vjerovanja o svakom lokalitetu kod kojega bi se zastalo, a njezino je stručno izlaganje nadopunjeno i nekim saznanjima samih sudionika pohoda.

‘Povijesno-turistička ekspedicija’ se najdulje zadržala na lokalitetu Stari grad, odnosno onome što je od njega ostalo, gdje je Bračko na zanimljiv i svima pristupačan način prepričala povijest Ivanca.

Akcent je bio na nekim od najznačajnijih osoba, poput članova obitelji Kukuljević ili Šaban, te iznijela okolnosti koje su dovele do rušenja Starog grada.

Uslijedio je obilazak crkve i župnog dvora, pa zgrade prvog samoposluživanja, a razgledavanje je završilo obilaskom izložbe Tomislave Turčin u Muzeju planinarstva, koju je nazočnima opisno približila povjesničarka umjetnosti i arheologinja, Ivančica Peharda.

U neformalnom druženju po završetku ovog jednosatnog pohoda, svi koji su sudjelovali u njemu pohvalno su se izrazili.

Rekli su da su, uz ostalo, osvježili neka ranija svoja saznanja, ali i doznali puno toga novoga, što im do sada nije bilo poznato, te izrazili potrebu češćeg organziranja ovakvih događanja.

Događaj je podržala i Turistička zajednica Grada Ivanca, čiji se predsjednik Boris Jagetić Daraboš sudjelovao u obilasku i najavio daljnjuu podršku ovakvim i sličnim događanjima.

Naredni turistički obilazak bit će, najavila je prof. Bračko, krajem veljače u povodu Dana turističkih vodiča, a ići će se putem gdje su bili poznati ‘ivanečki mlinovi’.

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close