Kultura

U Gradskom muzeju Varaždin obrađuje se vrijedna knjižnica obitelji Bombelles iz dvorca Opeka

Stotinjak najvrjednijih i najzanimljivijih publikacija bit će digitalizirano i javno objavljeno

U sklopu projektnih aktivnosti DETOX-a u Gradskom muzeju Varaždin stručno se obrađuje vrijedna knjižnica obitelji Bombelles iz dvorca Opeka, koja se čuva u fundusu Muzeja. U specijaliziranom računalnom programu za obradu knjižnične građe inventarizirano je više od 4.500 starih i rijetkih tiskanih knjiga.

Baza podataka omogućit će jednostavno pretraživanje i analizu unesenih publikacija i sadržaja fonda. Cilj je projekta DETOX zaštititi izvornu građu i stručno obraditi knjižnicu obitelji Bombelles te poboljšati dostupnost i omogućiti jednostavnije korištenje svima zainteresiranim korisnicima u svrhu znanstvenih i obrazovnih istraživanja.

Stotinjak najvrjednijih i najzanimljivijih publikacija bit će digitalizirano i javno objavljeno. Digitalizacija dijela knjiga Bombellesove knjižnice omogućit će bolji uvid u raznovrstan sadržaj knjižnog fonda.

Također, u sklopu projektnih aktivnosti Muzej je proveo i terensko istraživanje kulturne baštine projektnog područja općina Vinica i Donja Voća, s naglaskom na tradicijskom graditeljstvu. Na terenu se prikupljala fotodokumentacija i podatci o tradicijskom graditeljstvu, s ciljem da se registrira suvremeno stanje tradicijskog graditeljstva na tom području, ali i promjene vezane uz tu vrstu graditeljstva.

Kroz Projekt je nabavljena informatička oprema i implementiran programski sustav specijaliziran za obradu knjižnične građe K++.

Dio rezultata aktivnosti Gradskog muzeja Varaždin u sklopu Projekta DETOX bit će predstavljen na izložbi Bibliotheca Opeka, koja se u palači Sermage (Trg M. Stančića 3) otvara u srijedu, 12. rujna 2018. godine, u 19 sati i za razgled je postavljena do 7. listopada ove godine.

Tags

Povezani Članci

Close