IzdvojenoVijesti

U Hrvatskoj 1222 osobe zaražene koronavirusom: Preminuo čovjek u Zagrebu, nije imao drugih zdravstvenih problema

Imamo 40 novozaraženih

Nacionalni stožer civilne zaštite objavljuje najnovije informacije o koronavirusu u Hrvatskoj.

“Imamo 40 novozaraženih, ukupno je zaraženo 1222 osobe. Jedna osoba je preminula u Zagrebu, muškarac srednje dobi koji nije imao zdravstvenih problema, na respiratoru je 36 osoba,” priopćio je Ministar Beroš.

Ministar Božinović dao je apel o e-propusnicama. Izdano ih je 556.221, a odbijeno je preko 16 tisuća. “Zbog velikog broja zahtjeva zamoljeni smo da apeliramo na sve one za 250 zaposlenih, da to sami učine. Svjesni smo opterećenja pa ponavljamo da poslodavci koji nisu bili u mogućnosti, vrijedit će ranije izdane propusnice do srijede”, kazao je.

Progovorio je i o mogućnosti najavljenog ponovnog otvaranja tržnica.

“Jutros je održana videokonferencija i dane su upute nacionalnim stožerima o epidemiološkim mjerama. U ovom trenutku lokalni stožeri rade sve kako bi se pripremile tržnice za prihvat robe i za otvaranje. To uključuje i zaštitare i druge koji će pratiti pridržavaju li se svi mjere. Kada dobijemo povratnu informaciju, moramo krenuti u sve spremni kako ne bismo izazvali nova žarišta,” objasnio je Božinović.

Capak je objasnio serološke testove. “Njima se detektiraju antitijela. Testovi njih detektiraju. Nama to nije prioritet, što možemo pomoću PCR testova koji detektiraju genom virusa. To nam je prioritet. “

Capak je komentirao bolje vijesti iz Italije. “Svaka prognoza je nezahvalna. Nemam razloga za optimizam što se tiče Europe ukupno. U drugim zemljama te brojke rastu puno više, a imamo i u Skandinaviji situaciji da brojke rastu. Ne možemo govoriti o stagnaciji u Europi. Mi držimo dobro situaciju i vrlo skoro bi situacija mogla biti povoljna”, kazao je.

Tags

Povezani Članci

Close