Crna kronikaVijesti

U Križevcima prevarili trgovinu za 81 tisuću kuna: Supružnici osuđivani više od pet puta, no zatvora nikad nisu vidjeli

S kamatama su u blokadi od najmanje milijun kuna

Bivši supružnici Miran (45) i Tanja (33) Županec prevarili su križevačko poduzeće Poljocentar za robu vrijednu oko 81.000 kuna koju su naručili i dobili, a nikad nisu platili.

Tanja je, prema evidenciji o kažnjavanju, od 2012. do danas pravomoćno osuđena čak sedam puta, uglavnom za kaznena djela prijevare. Miran je za slična kaznena djela pravomoćno osuđivan triput.

Posebnost tih presuda je da supružnici niti jedan jedini dan nisu proveli u zatvoru. Presude su uglavnom bile uvjetne, a rijetke bezuvjetne zatvorske kazne zamijenjene su radom za opće dobro.

Već godinama su im blokirani svi računi, i to na ukupan iznos od gotovo milijun kuna. Bili su im blokirani i u razdoblju od 13. kolovoza do 14. listopada 2013. godine kad su nazivali u Poljocentar u Križevce i uspjeli isposlovati da im poznato poduzeće pošalje robu vrijednu oko 81.000 kuna.

Miran Županec, kojem je račun u neprekidnoj blokadi još od travnja 2011. godine, dostavio im je i bjanko zadužnicu do iznosa od 50.000 kuna premda je znao da je to samo mrtvo slovo na papiru.

Protiv bivših supružnika optužnicu je ovih dana podignulo Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru. No, Miran je nedostupan hrvatskom pravosuđu i za njim je u međuvremenu izdana tjeralica, a posljednja poznata adresa je u Njemačkoj. Ni tamo ga pravosudna tijela Njemačke nisu uspjela pronaći. U međuvremenu su se rastali, a Tanja je otišla živjeti kod roditelja u Slavoniju, piše Danica.hr.

Iz podataka Financijske agencije utvrđeno je da su svi računi otvoreni na ime Mirana Županca blokirani ili zatvoreni još od 2011. godine, a tako je bilo i u vrijeme izdavanja bjanko zadužnice. U Fini navode kako je stanje blokade čak 775.500 kuna.

Ukupno su, dakle, s kamatama u blokadi od najmanje milijun kuna.

Provjerama koje je obavila koprivnička policija ustanovljeno je na kraju kako Miran boravi u Njemačkoj u gradu Bernburgu. I na adresu u tom gradu je pozivan kako bi dao iskaz, ali dostava poziva nije vraćena. Stoga je na prijedlog Državnog odvjetništva protiv njega određen istražni zatvor jer iz svega “nedvojbeno proizlazi da je prvookrivljenik Miran Županec u bijegu i krije se”, piše Danica.hr.

Tužiteljstvo je u svibnja ove godine izdalo Europski uhidbeni nalog za Mirana Županca te je naložilo i raspisivanje međunarodne tjeralice. No, “nije se došlo do korisnih saznanja o mjestu stvarnog boravka”.

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close