IzdvojenoPolitikaVijesti

U Otvorenom zaiskrilo između Čačića i Puljak, nazvao je licemjernom, ona njega ljubomornim

Čačić je rekao i da oni neće sudjelovati u budućoj Vladi, ali da će ju podržavati

U HRT-ovoj emisiji Otvoreno u utorak navečer su gostovali gostovali su Ivan Malenica, HDZ; Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke – Reformisti; Marijana Puljak, predsjednica Pametno; Rada Borić, Nova ljevica; Arsen Bauk, SDP.

Tema je bila kako će izgledati nova Vlada Andreja Plenkovića

Sve opcije su na stolu, rekao je Malenica odgovarajući na pitanje kako ide sastavljanje Vlade.

– Vjerujem da ćemo u narednim danima doći do ustroja vlade, a vodit ćemo se reformskim ciljevima koji će nam biti ključni u četverogodišnjem mandatu, dodao je.

Otkrio je da postoji već nacrt nove Vlade, ali nije htio o tome špekulirati. Istaknuo je da će doći do spajanja nekih ministarstva te da će ih biti kao i na razini država Europske unije od 12 do 16.

Na pitanje što će ponuditi manjinama Malenica je rekao da su oni homogena skupina koji će među sobom dogovoriti o osobi koju vide u sastavu vlade.

Čačić je rekao da oni neće sudjelovati u budućoj Vladi, ali da će ju podržavati.

Civilizacijski standardi

– Uvjet je da budu europski civilizacijski standardi, vlada desnog centra. Nema alibija da to ne bude. I u prošlom mandatu mogli smo biti u vladi pa nismo. Dvije i pol godine podnosili smo način rada. Ovog puta stvar je bolja, nema Hasanbegovića, Esih, Glasnovića, ekipe koja je neprihvatljiva, rekao je.

Bauk se osvrnuo na loše rezultate SDP-a i rekao kako im je potrebno novo vodstvo s kojim će na sljedećim izborima ostvariti bolji rezultat nego na ovim. Dodao je kako će novo vodstvo izabrati Glavni odbor koji je sazvan za 18. srpnja.

Na pitanje koliko očekuje kandidata rekao je da što je broj kandidata rastao to se broj zastupnika koje su ostvarivali na izborima smanjivao.

– Očekujem da se taj trend preokrene, rekao je te dodao da se on neće kandidirati za predsjednika SDP-a.

Borić je rekla da nisu očekivali takav uspjeh.

– Očekivali smo da ćemo moći formirati klub, a sve iznad je iznenađenje. Ovo je izuzetan uspjeh i mislim da je važno da smo pokazali koliko treba slušati građane i biti s njima jer politički aktivizam je izuzetno važan.

– Ovo je prvi puta da se centar ovako okuplja, ne priklanja se i ne stavlja uz postojeće stranke već izlazi samostalno. Dobili smo tri mandata, imamo svoj klub, SSIP, Pametno i Fokus. Ljudi prvi put imaju glasati za nekoga, a ne protiv, rekla je Puljak te istaknula kako je žalosno što se sada priča o tome koliko fotelja kome ide, a smatra da bi se trebalo pričati o viziji Hrvatske, što se misli ostvariti i koje nas reforme čekaju.

Čačić je rekao kako nema o čemu razgovarati sa Štromarom

– Mi kao Reformisti podržavamo vladu desnog centra, a što će on podržati nemamo s tim problema. HNS sam ostavio na 14 zastupnika pa su pali na 9, a završila je na velikom uspjehu od jednog. Što imam tome dodati, rekao je Čačić koji je potom ušao u raspravu s Puljak.

– Gospođo Puljak, vi morate puno toga naučiti, a prije toga postati stranka. Na prošlim izborima niste napravili ništa. Ja u svojoj izbornoj jedinici imam 80 općina i gradova, a koliko vi imate vijećnika. Nemate niti jednog, a nema ni Start koji se sad zove Ime i prezime, a o Fokusu neću ni govoriti jer je to sve HNS koji su do jučer bili državni tajnici, predsjednici uprava HDZ-ovih, i to su vaši partneri. Fokus je izašao iz prošle Vlade, glasali su za HDZ, ja nisam nikad. Politika nije brbljanje već rad za dobrobit ljudi, rekao je Čačić.

Puljak ga je upitala je li ljubomoran što su ostvarili klub.

– Predugo sam u politici i nemam živaca za licemjerje, poručio je Čačić.

Borić je Malenicu upitala što je s Lex šerif i reformom samouprave, hoćemo li opet imati 555 općina, gradova i županija.

– Što se tiče broja lokalnih dužnosnika taj broj ćemo prepoloviti već za sljedeće izbore. Smanjit ćemo i broj predstavničkih tijela, a što se tiče broja jedinica lokalne samouprave idemo na funkcionalno povezivanje temeljeno na načelu samoodrživosti i samodostatnosti, rekao je Malenica.

Čačić je rekao da to neće napraviti jer to nisu ni obećali.

– Plenković je naučio lekciju od prošli put. Tada je bio nov, ništa nije znao, preuzeo je vlast obećao svašta i puno toga nije napravio jer nije ni znao što obećava. Međutim, sada sve što je rečeno siguran sam da će napraviti, znam i kako. Nemojte meni prodavati demagošku maglu koja nanosi štetu. Ako mislite da će se smanjenjem ministarstava smanjiti administracija – neće. Ako režeš ministarstva samo ćeš povećati broj činovnika. Ako ih smanjuješ onda ih bar spoji kao cjeline. Siguran sam da će to shvatiti, rekao je Čačić.

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close