LokalnoVijesti

U tijeku radovi na sanaciji klizišta u Margečanu: Obišao ih gradonačelnik Batinić sa suradnicima!

Najavljena sanacija velikog klizišta u Gačicama

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić sa suradnicima obišao je veliko radilište u Cvjetnoj ulici u Margečanu, u kojoj su prošlog tjedna počeli opsežni radovi na sanaciji velikog klizišta uz nerazvrstanu cestu u gradskom vlasništvu.

Riječ je inače o starom klizištu koje je na sanaciju čekalo niz godina.

Međutim, kako je riječ o stambenoj zoni i dionici kojom se odvija aktivan promet, a klizište na najstrmijem dijelu ugrozilo je cestu (koja je popucala) i zaprijetilo odronjavanjem, sanacija je bila neophodna.

Temeljem provedenog postupka javne nabave za sanaciju klizišta u Cvjetnoj ulici te klizišta u zaseoku Gužvinci u Gačicama, obavljanje radova povjereno je Niskogradnji Veselnik iz Cestice.

Vrijednost radova u Margečanu je 311.00 kuna, dok će sanacija velikog i opasnog klizišta u Gačicama (koje je, uz cestu, ugrozilo i stambeni objekt) biti zahtjevnija i stajat će oko 434.500 kuna.

Uz gradonačelnika, klizište u Margečanu obišli su i predstavnici gradskog Upravnog odjela za komunalne poslove na čelu s pročelnikom Stankom Rožmanom, predsjednik Vijeća MO-a Margečan Zvonko Brežnjak te predstavnici izvođača radova.

Kako je rečeno, klizište je veliko i radovi se sa četiri teška stroja obavljaju na klizišnoj lokaciji dugoj stotinjak metara. Najprije će se urediti odvodnja, a klizište će biti sanirano sustavom radova „po etažama“,  uz navoz i zbijanje šljunka.

“Ove godine bit će sanirana tri velika klizišta na području grada Ivanca ukupne vrijednosti preko 2 milijuna kuna. Uz Margečan i Gačice, u planu je i sanacija velikog klizišta u Salinovcu, na nerazvrstanoj  cesti prema Šatornjaku, čija je procijenjena vrijednost veća od milijun kuna” izjavio je M. Batinić.

“Potpore za sanaciju svih ovih klizišta očekujemo od Hrvatskih voda, koje su sredstva za klizišta osiguraletemeljem izmjena i dopuna Zakona o financiranju vodnog gospodarstva u koji je uvršten prijedlog HNS-a. Prijedlogom koji smo dali sadašnji ministar i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar i ja osobno, prvi put u budžetu Hrvatskih voda osigurana su sredstva za rješavanje problema klizišta koja teško ugrožavaju infrastrukturu osobito sjevera Hrvatske. Klizišta dotad nisu bila prepoznata kao jedan od najtežih problema s kojima se lokalne samouprave nisu kadre same boriti. Navedenim izmjenama omogućeno je da se gradovima i općinama pomogne znatnim državnim sredstvima i to će im uvelike pripomoći u sanaciji klizišta” izjavio je gradonačelnik i aktualni saborski zastupnik M. Batinić.

Što se tiče daljnjih radova, nakon završetka sanacije u Margečanu uslijedit će radovi u Gačicama, dok se za sanaciju klizišta u Salinovcu priprema raspisivanje postupka javne nabave.

Tags

Povezani Članci

Close