LokalnoVaraždinska županijaVijesti

U Varaždinu traje obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva: ‘Sestre su „pogon“ zdravstvenog sustava’

Program završava u petak, 10. svibnja

Međunarodni Dan sestrinstva, jedne od najhumanijih profesija, i ove se godine obilježava u Općoj bolnici Varaždin. Međunarodni dan sestrinstva je 12. svibnja, a istovremeno se obilježava i 11. svibnja – Dan Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Tjedan obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva počeo je u ponedjeljak, 6. svibnja, u Hotelu „Turist“, gdje je organizirano predavanje na temu „Komunikacijske vještine – kompetencije ,empatija i podržavanje, kako izbjeći i rješavati sukobe“.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, dr. med., rekao je da ga veseli veliki broj okupljenih sestara.

U ovakvim prilikama obično se govori o prošlosti, o nastanku sestrinstva. Kažu da je čovjek bez prošlosti čovjek bez budućnosti. Danas moramo pričati o budućnosti sestrinstva. To je nezaobilazni dio u pružanju zdravstvene zaštite. Opća bolnica Varaždin, kao najveća ustanova na sjeverozapadu Hrvatske, ima 785 medicinskih sestara i tehničara, od kojih 160 prvostupnica. Intenzivno radimo na priznavanju prvostupništva, podizanju kvalitete rada i uvjeta rada, kontinuiranom zapošljavanju medicinskih sestara. Pričamo o manjku prvenstveno liječnika, ali kad govorimo o zdravstvenom sustavu moramo govoriti o manjku kompletnog medicinskog kadra. Postoji kontinuirani manjka medicinskih sestra. Zabrinuo me podataka od više tisuća medicinskih sestara i tehničara koji nedostaju u sustavu. Kod nas još uvijek uspijevamo zaposliti dovoljan broj medicinskih sestara i tehničara. Nadam se da i oni prepoznaju Opću bolnicu Varaždin kao ustanovu u kojoj se isplati raditi i učiti ” rekao je ravnatelj Kudelić.

Zamjenik župana Robert Vugrin naglasio je da Međunarodni dan nije jedini dan kad se prisjećamo medicinskih sestara i tehničara.

To je dan kad im možemo odati posebno priznanje. Oni su najbrojnija grupacija u zdravstvenom sustavu. Županiji je zadatak, pošto je odgovorna za zdravstvo, da pazi i njeguje i ljude koji rade u zdravstvenom sustavu pa tako i medicinske sestre i tehničare. Pored svih investicija u opremu i zgrade, sigurno je bitno gledati kako na najbolji mogući način možemo poboljšati uvjete rada zdravstvenog osoblja. Svatko tko je ikad morao biti u bolnici ili zdravstvenoj ustanovi zna koliko je važan njihov doprinos” kazao je zamjenik župana Vugrin.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Anica Sekovnić, mag. med. techn., podsjeća da u Općoj bolnici Varaždin, sa službama za produženo liječenje i palijativnu skrb u Novom Marofu te za plućne bolesti i TBC u Klenovniku, radi 785 medicinskih sestara i tehničara.

Sestre su „pogon“ zdravstvenog sustava. Najbrojnije su i uz bolesnika od prvog dana. Kad dođete u bolnicu najprije se susrećete sa sestrom, koja vas prima ljubazno i s osmijehom. Sestre su uz bolesnika 24 sata dnevno “rekla je Sekovanić zadovoljna što je velik broj medicinskih sestara i tehničara iskoristio priliku da prisustvuje predavanju s temom komunikacijskih vještina, koje je održao prof. dr. sci. Goran Bubaš.

Varaždinsko obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva nastavlja se u četvrtak, 9. svibnja, u holu zgrade interne gdje će se od 14 do 16 sati mjeriti krvni tlak i šećer u krvi u organizaciji članova HUMS-a i studenata Sveučilišta Sjever.

Program završava u petak, 10. svibnja, kada će na istom mjestu u 11 sati biti otvaranje izložbe slika sadašnjih i bivših djelatnika bolnice koji svojim radovima uljepšavaju sestrinski dan dugi niz godina. Uslijedit će svečano obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva uz čestitku i druženje medicinskih sestara i tehničara.

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close