Vijesti

U Zagrebu znatno povećali cijene ukopa: Čini se da je i umrijeti skupa, što još možemo očekivati!?

Neke su cijene i do tri puta više u odnosu na ranije

Iz Gradskih groblja Zagreb tvrde da su među jeftinijima u Europi iako su usluge pokopa znatno povećali ovih dana.

Od sada ćete za ispraćaj pokojnika morati izdvojiti i do 900 kuna više, 100 kuna više za godišnju naknadu za održavanje groba.

Ono što smo uskladili su cijene od 836 artikala koliko imamo u ponudi u sadašnjem cjeniku, mi smo ih promijenili 50. To se odnosi na grobnu naknadu, odnosi se na sami ispraćaj, na neke pogrebne usluge”, rekao je Patrik Šegota, voditelj podružnice Gradska groblja Zagreb

Pa su tako neke cijene i do tri puta više u odnosu na ranije.

“Klasičan ukop, prosječna cijena naših usluga je od nekih sedam, sedam i pol tisuća kuna pa na više. Ovisi o cijeni, odnosno odabiru lijesa, pa o cijeni grobnog mjesta ako se kupuje”, rekla je Lahorka Ivanek iz Gradskih groblja Zagreb

Najjeftinije je zakupiti uređeni grob čija je cijena od 2500 kuna na više. Kaseta za urne košta od 14 do 33 tisuće kuna. Betonirana grobnica za četvero pokojnika od 40.000 do čak 207.000 kuna.

Građani ovo povećanje cijena nisu prihvatili s oduševljenjem, a  iz Gradskih groblja kažu – cijene su morali dići jer posluju u minusu. Žele doskočiti i crnom tržištu na kojem se grobovi prodaju u oglasniku jer je potražnja ogromna. Ali i jer dvadeset osam groblja kojima upravljaju vape za obnovom.

I s ovim novim cijenama, kažu iz Gradskih groblja, pokopati se u Zagrebu i dalje je jeftinije nego u ostatku Europe, piše RTL.

“Ono što kod nas sada stoji oko 150 eura, u Italiji je 511. U susjednoj Sloveniji je usluga kremiranja 250 eura“, rekao je Šegota i dodao “A kod nas se može i platiti na rate.”

Tags

Povezani Članci

Close