Varaždinska županijaVijesti

U Županijskoj palači održana završna konferencija za projekt „Osiguranje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“

Varaždinska županija je projekt prijavila među prvima, a njime je obuhvaćeno 1492 djece

U Županijskoj palači u Varaždinu održana je danas, 13. lipnja, završna konferencija projekta „ Osiguranje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“ za školsku godinu 2017. – 2018.

Varaždinska županija je 10. listopada 2017. godine u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku predala projektni prijedlog pod nazivom „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2017.-2018.)“.

Osigurati kvalitetnu i redovitu školsku prehranu

Svrha projekta je bila osigurati kvalitetnu i redovitu školsku prehranu djeci u siromaštvu ili u riziku od siromaštva, a sredstva su osigurana iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije i državnog proračuna. Varaždinska županija je projekt prijavila među prvima, a njime je obuhvaćeno 1492 djece – polaznika osnovnih škola kojima je osnivač Varaždinska županija.

Odluka o financiranju objavljena je 4. siječnja prema kojoj je Varaždinska županija s maksimalnih 20 bodova dobila maksimalan iznos prihvatljivih troškova što u financijskom smislu znači ukupno 1.499.627,85 kn bespovratnih sredstava.

– U Županiji smo odlučili kako će glavni kriterij za uvrštenje djece u projekt biti dječji doplatak, odnosno visina dječjeg doplatka. Pokazalo se kako u Varaždinskoj županiji ovaj kriterij zadovoljava čak 2196 djece  u riziku od siromaštva pa smo odlučili kako ćemo za 704 djece koja nisu ušla u ovaj projekt školsku prehranu financirati vlastitim sredstvima. Za tu je namjenu u proračunu Varaždinske županije  ove godine osigurano 670.000 kuna – naglasio je zamjenik župana Tomislav Paljak.

Sljedeće godine ponovno natječaj

Osnovne škole kojima je osnivač Varaždinska županija ove školske godine pohađa 10433 učenika, od toga je za njih 21% školski obrok osiguran bilo iz projekta Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku bilo iz županijskog proračuna.

Od toga 4,84%  ( 504) djece dolazi iz obitelji u kojima je prihod po članu obitelji do 543 kune/mjesečno, 7,85% (814) djece dolazi iz obiteljima u kojima je prihod po članu obitelji od 543 do 1119 kuna/mjesečno dok 8,41% djece dolazi iz obitelji u kojima je prihod po članu obitelji od 1119 do 1663 kune/mjesečno, njih 878.

– Iskrene čestitke želim uputiti svima koji su radili na projektu i uspješno ga priveli kraju. Hvala svim ravnateljima koji su prepoznali potrebe djece i omogućili da ovaj projekt provedemo prvenstveno  za njihovo dobro. I za sljedeću godinu smo već spremni da se ponovno prijavimo na natječaj koji će biti otvoren u lipnju, a osim bespovratnih sredstava, osigurati ćemo i proračunska sredstva – naglasio je zamjenik Paljak.

Tags

Povezani Članci

Close