VijestiZdravlje

Ubola vas je pčela ili osa? Doznajte kako ublažiti reakciju

Kod uboda ose pomoći će vam vinski ocat i limunov sok, a kod uboda pčele razblaženi amonijak i soda bikarbona

Ubod pčele ili ose u većini slučajeva je samo neugodan, a kućno liječenje je sve što je potrebno kako bi se olakšala bol uboda. Ali, ako ste alergični na ubod pčele ili ose što može imati ozbiljnije reakcije tijela, tada je potrebno hitno liječenje., prenosi krenizdravo.rt.hr

Pčela i osa – ubod i uzroci

Pčele su obično mirne i ne ubadaju osim ako nisu izazvane. Za pčele je karakterističan jedan ubod uz otpadanje žalca koji ostaje u rani. Putem tog žalca pčela ubrizgava otrov u kukce te ih ubija.

Nešto agresivnija vrsta pčela doselila se iz Južne Amerike. Njihov otrov nije puno drugačiji od otrova klasičnih pčela našeg podneblja, ali one napadaju u rojevima te uzrokuju 4 puta više smrtnih ishoda nego ugrizi zmija otrovnica.
Ose imaju svega nekoliko kukica te one nakon uboda ne ostaju u rani stoga osa može zadavati višestruke ubode. Otrov ose sadrži fosfolipaze, hijaluronidazu i protein antigen 5 koji spada u kategoriju najjačih alergena.
Kako god ubod pčele ili ose može biti itekako opasan. Otrov pčele ili ose sadrži proteine koji utječu na stanice kože i imunološkog sustava, što uzrokuje crvenilo, bol i oteklinu oko područja uboda. Ponekad ubod pčele ili ose može izazvati ozbiljnije reakcije imunološkog sustava te je hitna medicinska pomoć neophodna.
Osa

Simptomi uboda pčele ili ose

Ubod pčele ili ose može proizvesti različite reakcije, u rasponu od privremene boli i nelagode do teške alergijske reakcije. Također, nije nužno točno da vaše tijelo svaki puta nakon uboda pčele reagira jednako. Postoji raspon od blagih reakcija, preko umjerenih do teških alergijskih.

Lokalna reakcija na ubod pčele ili ose uključuje žarenje, prolaznu bol i svrbež s iritacijom oko mjesta uboda. Otok i eritem obično su najjači nakon 48 sati te mogu potrajati i tjedan dana, a mogu zahvatiti i cijeli ekstremitet.

Neki od simptoma su:

  • Blaga reakcija – jaka, oštra bol na mjestu uboda, crvenilo na području uboda, blaga oteklina koja kod većine ljudi nestane u roku nekoliko sati, mala bijela točka gdje je pčela probušila kožu
  • Umjerena reakcija – ekstremno crvenilo na mjestu uboda, oteklina na mjestu uboda koja se postupno širi u narednim danima.
  • Teška alergijska reakcija – zahtijeva hitno liječenje jer može uzrokovati anafilaksiju koju možete prepoznati ako se jave ovi znakovi: kožne reakcije kao što su osip i svrbež, blijeda koža, oticanje grla i jezika, slabost, ubrzani puls, mučnina, povraćanje, proljev, vrtoglavica ili nesvjestica

Kod višestrukih uboda pčele ili ose akumulacija otrova može izazvati toksične reakcije i osjećat ćete se prilično loše, a to stanje može biti popraćeno grčevima, temperaturom, vrtoglavicom, mučninom i nesvjesticom.

Višestruki ubodi mogu biti hitan slučaj kod djece, starijih osoba i osoba koje imaju problema sa srcem i disanjem.

Liječenje uboda pčele ili ose

Za obične ubode pčele ili ose koji ne uzrokuju alergijsku reakciju, kućno liječenje je dovoljno. Višestruki ubodi ili alergijska reakcija, s druge strane, mogu biti hitni slučajevi koji zahtijevaju hitno liječenje.

Prilikom uboda pčela pušta žalac u kožu. Žalac je bolje otkloniti nježnim grebanjem ili struganjem nego izvlačenjem pincetom. Čupanje pincetom može unijeti dodatni otrov u tijelo.

Područje uboda operite vodom i blagim sapunom. Zatim nanesite hladne obloge ili led koji će pomoći u ublažavanju boli i smanjenju oteklina. Na mjesto uboda možete staviti i kockicu leda.

Pri umjerenim reakcijama postupak je isti, ali se preporučuje i losion za ublažavanje crvenila, svrbeža i oticanja područja gdje je nastao ubod. Za liječenje se koriste i kreme koje su kombinacija antihistaminika, analgetika i kortikosteroida.

Pojedinci koji su alergični na ubod pčele ili ose, uvijek bi sa sobom trebali nositi pribor s antihistaminskim tabletama i pripremljenom štrcaljkom s adrenalinom koja zaustavlja anafilaktičke reakcije.

Pčela

Ponekad se u liječenju koristi metoda desenzibilizacije koja sprječava teže alergijske reakcije u budućnosti. Desenzibilizacija podrazumijeva izlaganje tijela malim količinama tvari koje uzrokuju alergijski odgovor sve dok se taj odgovor ne promijeni. Nakon početne imunoterapije doze održavanja potrebne su i do pet godina. Nakon dvije godine ovakvog pristupa šanse od50 % smanjene su na 10% za nastanak anafilaksije.

Za razliku od pčelaose ne ostavljaju žalac u koži, te mogu ubosti nekoliko puta. One su često agresivne i sadrže kemijski aktivnije tvari, a alergijske reakcije su teže i najčešće se javljaju nakon dva do tri uboda.

Tijekom anafilaktičkog napada, hitna medicinska pomoć je potrebna jer alergijska reakcija može dovesti do prestanka disanja te zatajenja srca. Liječnik će primijeniti terapiju kisikom kako bi olakšao bolesnikovo disanje, antihistaminike ili kortikosteroide, a u najtežim slučajevima će koristiti i adrenalin.

Prirodno liječenje

Mjesto uboda možete dezinficirati tako što ćete na mjesto uboda utrljati limun, list rajčice, voćni ocat ili sok crvenog luka.

  • Na mjesto uboda stavljajte obloge namočene slanom vodom kako bi se spriječilo oticanje, također su preporučljivi i oblozi od crvenog luka, češnjaka i hrena.
  • Ako je mjesto uboda pobijelilo možete utrljati poriluk.
  • Kod uboda ose pomoći će vam vinski ocat i limunov sok, a kod uboda pčele razblaženi amonijak i soda bikarbona.
  • Oblozi od nevena, majčine dušice i trputca trebali bi pomoći u zacjeljivanju rane.

Bitno je napomenuti da anafilaktički šok ne nastaje prilikom prvog dodira s antigenom, već prilikom drugog. Što znači npr. ako vas je jednom u životu ubola pčela i nije došlo do teške alergijske reakcije (anafilaksije), ne mora značiti da ste sigurni prilikom drugog uboda ili da niste alergični na pčelinji otrov.

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close