LokalnoVijesti

UDVDR IVANEC: Nastavlja se raditi na dokumentarcu „Zaboravljena mladost“ – snimano na širim područjima Plitvica, Knina i Vojnića

Ekipa boravila na području Plitvica, Knina i Vojnića

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec nastavlja sa snimanjem kadrova za dokumentarni film „Zaboravljena mladost“, te je tim povodom radna ekipa boravila na području Plitvica, Knina i Vojnića.

Snimalo se tako šire područje Plitvica, s akcentom na dio gdje su se na Uskrs 31. ožujka 1991. vodile žestoke borbe s neprijateljskim snagama u kojima su, kao pripadnici Specijalne postrojbe MUP-a Rakitje, sudjelovali i neki članovi UDVDR Ogranak Ivanec, te HVIDR-e Ivanec.

Počast prvom poginulom hrvatskom branitelju Josipu Joviću, koji je stradao upravo prilikom oslobađanja Plitvica, odana je kod spomen obilježja podignutog njemu u čast.

U nastavku terenskog snimanja radilo se na području grada Knina, gdje se na autentičnim gradskim i obližnjim lokacijama snimalo s ratnim pripadnicima 7. GBR Puma koji su sudjelovali u oslobađajućoj akciji Oluja.

Prvi puta nakon više od 24 godine našli su se neki od njih na istim mjestima gdje su nakratko boravilo nakon Oluje i sloma neprijatelja, te iznijeli neka svoja sjećanja.

U Kninu je delegaciju primila zamjenica gradonačelnika Kristina Perić, kojoj je u znak zahvalnosti na pomoći i posredovanju prilikom boravka u Kninu poklonjen domaći med i sortno vino, što proizvode članovi Ogranka Ivanec.

U kratkom razgovoru dogradonačelnici Perić predstavljene su aktivnosti koje provodi ivanečki Ogranak, te detaljnije opisana svrha dolaska u Knin, o čemu se ona pohvalno izrazila rekavši kako i na području Knina djeluju braniteljske udruge s kojima Grad surađuje.

Putem iz Knina snimalo se i na području Vojnića, gdje su ivanečki policajci boravili nakon Oluje, uspostavljajući tada državno-pravni poredak na tom dijelu Hrvatske.

A odmah po povratku u Ivanec nastavljena su snimanja s još nekim članovima Ogranka koji iznose svoja sjećanja iz Domovinskog rata, a  do kraja mjeseca radnu ekipu, uz još neka snimanja na lokalnom području, očekuje i još barem jedno terensko.

Potom će se do kraja godine prići odabiru i slaganju kadrova iz snimljenog materijala koji prate priču, dodavanju grafičkih elemenata, te izboru glazbe za pozadinu, čime bi bila okončana prva faza.

Druga faza, u kojoj će se, prema utvrđenom scenariju, montirati snimljeni materijal i finalizirati film, radit će se od početka iduće godine, a premijera dokumentarnog filma „Zaboravljena mladost“ u planu je za jesen 2020. godine.

Prije ovih na Plitvicama, Kninu i Vojniću, snimljeni su i razgovori s nekim od svjedoka demokratskih promjena s početka 1990., pa ratnih događanja na području Ivanca tijekom 1991. godine, te sa sudionicima obrane i oslobađanja Hrvatske na autentičnim lokacijama Pakraca, Lipika, Okučana, Novske, Dalja, Erduta, Vukovara, Borovog Naselja i Tovarnika.

U dosad snimlejnim materijaliam jako je puno činjenica s kojimj javnost svih ovih godinama nije uopće bila upoznata, pa je za očekivati kako će film izazvati veliki interes.

„Zaboravljena mladost“ projekt je UDVDR Ogranak Ivanec, uz punu suradnju HVIDR-e Ivanec, koji za cilj ima promovirati (i održati sjećanje) na ulogu građana bivše Općine Ivanec, njih oko 4200, u cijelom procesu stvaranja samostalne Hrvatske.

Podupiru ga Ministarstvo hrvatskih branitelja, Grad Lepoglava, brojni sponzori i donatori, privredni subjekti i pojedinci koji su prepoznali njegovu vrijednost.

 

Tags

Povezani Članci

Close