SponzoriranoVaraždinska županijaVijesti

Upišite jedan od 6 gimnazijskih razreda Druge gimnazije Varaždin i budite dio Škole za budućnost!

Druga gimnazija Varaždin

Druga gimnazija Varaždin s radom je počela , sad već daleke, 2006. godine, a ova je škola dokaz kako se trudom i radom napreduje.

UPISI 2020./2021.

Druge gimnazije Varaždin obuhvaća upis učenika u ukupno 6 razrednih odjeljenja. U školskoj godini 2020./2021. upisuju se 4 razreda opće gimnazije, 1 razred prirodoslovno-matematičke gimnazije i 1 razred opće gimnazije (za sportaše).

Navedeni gimnazijski programi namijenjeni su svim učenicima koji imaju više obrazovne ciljeve, žele steći najbolju podlogu, veliki korpus znanja i kompetencija za uspješno polaganje državne mature i upisa željenog fakulteta.

Posebnost Druge gimnazije jest upis učenika sportaša, kategoriziranih i perspektivnih učenika u području sporta u program opće gimnazije posebno namijenjene za sportaše, zbog specifičnih obrazovnih i organizacijskih zahtjeva u školovanju sportaša. Prva smo sportska gimnazija u Varaždinskoj županiji ” ističe ravnateljica Zdravka Grđan.

Moto škole je ‘Škola za budućnost’, a ističu da tako žive i rade, nastojeći biti inicijatori i predvodnici u postizanju školskih rezultata kroz razrađene odgojne i obrazovne strategije.

Vizija škole je postizanje kvalitetnog odgoja i obrazovanja kroz procese unapređenja učinkovitosti učenja i poučavanja.

Druga gimnazija Varaždin je središte odgojno-obrazovnog rada njezinih učenika, nastavnika, stručnih suradnika, ravnatelja, roditelja i ostalih djelatnika te zajedničkim snagama određujemo misiju Škole.

Misija škole usmjerena je na vrijednosti rada, znanja, postizanja rezultata, međusobnog poštovanja, suradnje, podrške, ravnopravnosti, interkulturalnosti, samostalnosti i odgovornosti prema sebi, obitelji i društvu u cjelini te stvarati uspješno školsko ozračje i okružje koje će učenici i djelatnici voljeti i primjenjivati za osobni i profesionalni rast i razvoj.

U školskoj godini 2018./2019. Druga gimnazija Varaždin uključila se u eksperimentalni program ‘Škola za život’. Prednosti ulaska u ovaj eksperimentalni program su primjena novih predmetnih kurikulumima koji se uspješno primjenjuju već drugu godinu, novoj organizaciji nastave koja uključuje suvremene metode učenja i pristupa poučavanju, brojna stručna usavršavanja i opremanje škole najsuvremenijim tehnologijama i alatima za kvalitetno provođenje nastave.

Škola se u kratkom roku istaknula inovativnošću u odgoju i obrazovanju, a radi svoje kvalitete i izvrsnosti primili su i brojne nagrade i priznanja. Županijska skupština Varaždinske županije je na svečanoj sjednici 06.09.2019.godine dodijelila Drugoj gimnaziji Varaždin javno priznanja i Nagradu za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu.

– Vizija ‘Škole za budućnost’ pokazala se odličnim primjerom školske prakse u eksperimentalnom programu ‘Škola za život’, a inovativan pristup vidljiv je u organizacijskoj strukturi nastave kojom je uvedena blok nastava u gimnazije. Druga gimnazija Varaždin je zahvaljujući svom radu s učenicima i nastavnicima posjetila i radila u ukupno 23 države svijeta. Obrazovnom diplomacijom promiče  kulturne i obrazovne vrijednosti te razvojne strategije Varaždinske županije – ističe ravnateljica.

U školi je danas zaposleno 78 osoba, ukupno broje 560 učenika u 24 razreda.

Razvoj ove škole temelji se na multijezičnosti, interkulturalnosti, mobilnosti učenika i nastavnika, međunarodnoj suradnji i školskom sportu.

 

Osigurana je jednosmjenska nastava, sve u petodnevnom radnom tjednu, u kojem su sve subote slobodne. Sve učenike čeka kompletno kabinetska nastava u suvremeno i moderno uređenim učionicama i specijaliziranim kabinetima. Pošto se škola diči svojim sportskim usmjerenjem, tu je neravno i sportska dvorana kao i multifunkcionalno vanjsko sportsko igralište, uz veliko sportsko dvorište i kantinu.

Što se tiče stručnog kadar, on se ističe profesionalnošću, kao i inovativnovšću. Odgoj i nastava provode se prema didaktičkim načelima te pedagoškim znanjima i iskustvima po visokim europskim standardima.

Prisutni su naravno i u Erasmus projektima i projektima mobilnosti, a dio nastave radi se i terenski te kroz razne druge projekte.

Svakom učeniku se pristupa individualno, u redovnoj i dodatnoj nastavi, uz redovite konzultacije s profesorima. Svoje raznolike interese učenici mogu zadovoljiti i kroz razne izvannastavne aktivnosti Foto grupa, Glazbena radionica, Humanistička grupa, Klub volontera Druge gimnazije, ‘Šapica’, Psiho grupa, Mladež Crvenog križa.

 

Učenici i djelatnici škole sudjeluju u raznim projektima, stalno potičemo aktivnosti na području civilnog društva, sudjelovanju u životu civilne zajednice, ostvarenje stipendija, razmjena i školovanja u inozemstvu.

– Druga gimnazija omogućuje svladavanje gimnazijskog nastavnog plana i programa na što jasniji i sustavniji način, poštujući pritom tempo usvajanja gradiva te zanimanje i ambicije za dodatnim sadržajima svakog učenika. Zadaća je motivirati, usmjeravati i pomagati u razumijevanju i usvajanju temeljnih znanja i kompetencija, uz učenje ljudskim vrijednostima. Naglasak je na redovitom učenju i zalaganju, redovitom pohađanju nastave, odgovornosti i marljivosti u kreativnoj i poticajnoj školskoj atmosferi – ističe ravnateljica Zdravka Grđan.

Druga gimnazija Varaždin je zahvaljujući svom radu s učenicima i nastavnicima posjetila i radila u ukupno 23 države svijeta. Obrazovnom diplomacijom promiče kulturne i obrazovne vrijednosti te razvojne strategije Varažinske županije.

Razvoj ove škole temelji se na multijezičnosti, interkulturalnosti, mobilnosti učenika i nastavnika, međunarodnoj suradnji i školskom sportu.  

PROGRAMI

Opća gimnazija

Pruža najširi spektar općeobrazovnih predmeta. Latinski jezik uči se prva dva razreda. Obavezna su dva strana jezika (engleski i njemački jezik) tijekom cijeloga školovanja. Informatika je obavezna samo u 1. razredu, a u 2., 3. i 4. razredu obavezna je izborna nastava.

Učenici individualno biraju sljedeće predmete: Informatiku i strane jezike (Španjolski, Francuski, Ruski i Talijanski jezik), Fizičku geografiju, Mikrobiologiju, Primijenjenu ekologiju. Jedina su državna gimnazija u Republici Hrvatskoj u kojoj se uči Ruski jezik. Također, prvi u državi uveli su predmet Slovenski jezik i kultura po modelu C koji se fakultativno može učiti od 1. razreda.

Opća gimnazija (za sportaše)

Sportaši imaju sljedeće obavezne izborne predmete: Kondicijska priprema, Psihologija sporta, Sociologija sporta i Fiziologija sporta.

Prirodoslovno-matematička gimnazija

Informatika se uči u sva 4 razreda, a Likovna i Glazbena umjetnost predmeti su samo u 1. i 2. razredu. Matematika i Fizika imaju pojačan fond sati u 3. i 4. razredu.

 

Od 2012. godine učenici sportaši sudjeluju na Međunarodnoj reviji sportskih škola JI Europe u Sarajevu te je s Petom gimnazijom Sarajevo potpisan sporazum o međunarodnoj suradnji. Škola smo primjer dobre prakse koja aktivno provodi sportska natjecanja, aktivnosti i projekte te se odlikuje uzornim sportskim vladanjem učenika i profesionalnošću profesora TZK. Osim dvogodišnjeg međunarodnog Erasmus + projekta DIVERSE, možemo se pohvaliti i brojnim uspjesima naših sportaša i sportašica na ISF  svjetskim školskim sportskim natjecanjima: od 2016. godine ukupno 7 realiziranih  ISF svjetskih školskih sportskih natjecanja i osvojenih 5 medalja – 2 srebra i 3 bronce

SOKOL EURO UEFA 2016. (FRANCUSKA): 3. mjesto u Europi (nogomet)

SVJETSKO ŠKOLSKO NOGOMETNO PRVENSTVO: 2017. (ČEŠKA) – 11.mjesto u svijetu

GIMNAZIJADA 2018. (MAROKO): srebrna medalja (hrvanje) i brončana medalja (biciklizam)

SVJETSKO ŠKOLSKO NOGOMETNO PRVENSTVO: 2019. (SRBIJA) – 11. mjesto u svijetu (mladići), 14. mjesto u svijetu (djevojke – prva ženska školska nogometna reprezentacija u povijesti Republike Hrvatske).

SVJETSKO ŠKOLSKO PLIVAČKO PRVENSTVO: 2019. (BRAZIL) – srebrna medalja (leđno plivanje)

SVJETSKO ŠKOLSKO PRVENSTVO U BORILAČKIM SPORTOVIMA: 2019. (Mađarska), brončana medalja – hrvanje

SVJETSKO ŠKOLSKO PRVENSTVO U ODBOJCI NA PIJESKU: 2019. (Italija) – 8. mjesto djevojke

“Valja izdvojiti i brojne uspjehe naših plivačica i streličarke Amande Mlinarić koja ruši europske i svjetske rekorde. Inicijator smo, domaćin i glavni organizator Međunarodne sportsko-obrazovne konferencije koja se uspješno održava u vrijeme trajanja Špancirfesta.”naglašava ravnateljica.

a2dc8c05fe2f8b1070fc2fc770b2ee36.jpg?v=2

cd1324a1697f489167decfd1f7b09b43.jpg?v=2

Druga gimnazija Varaždin svojim je radom zaslužila i sljedeće titule i plakete: Školu ambasador Europskog parlamenta i Eko škola, također i  tzv. SHE škola uključena u mrežu škola koje promiču zdravlje“ u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Agencije za odgoj i obrazovanje, Medicinskog fakulteta u Zagrebu i Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“. Osnovni je cilj projekta promocija i zaštita tjelesnog i mentalnog zdravlja te važnost zdrave prehrane i bavljenja sportom.

 

b2ce34d5f6699caf4c9f64220887fcbb.jpg?v=2

34cfb74374bad77ca61c6b1bed7f02d8.jpg?v=2

Tags

Povezani Članci

Close