IzdvojenoVijesti

Vakula i stručnjaci zajednički zaključili kakva će zapravo prema vremenskim prilikama biti ova godina ‘ Svi smo u zabludi!’

Jedna od najhladnijih prvih polovica svibnja u povijesti mjerenja

Nakon što je istaknuo kako je najgore iza nas te kako možemo očekivati smirivanje vremena, Zoran Vakula je istaknuo kako je ovo jedna od najhladnijih prvih polovica svibnja u povijesti mjerenja.  No ističe kako je to peh te kako će gotovo sigurno ova godina, gledano u cjelini, biti ekstremno topla.

Ove godine ekstrem, ekstremi se događaju, sve su češći i žešći – vrućina i hladnoća, sušna i kišna razdoblja. Kad se sve to zbroji sve skupa po temperaturi je znatno iznad prosjeka. Prošla godina, a uvjeren sam i ova, bit će iznadprosječno topla iako ćemo ovu prvu polovicu svibnja pamtiti kao jednu od najhladnijih”, rekao je u Otvorenom HRT-a.

Prof. dr. sci. Branko Grisogono s PMF-a pojasnio je kako je i ovo drastično zahladnjenje posljedica globalnog zatopljenja. “To je sam jedna kap u jezeru jer klimatologija se bavi dinamičko-statističkim strukturama, mustrama kroz dulje razdoblje i kroz šire područje” rekao je i dodao: Zagrijao se sustav jako mnogo. Energija je ogromna, možda nama jedan stupanj ne znači mnogo individualno, ali su to ogromne količine energije. Moramo što prije reagirati i što prije smanjiti plinove staklenika, betoniranje i asfaltiranje, preveliku sječu šuma, promijeniti reflektiranje zračenja, drugačije se hraniti, manje jesti mesa, više se obrazovati u smislu da nismo vlasnici prirode niti da su resursi beskonačni. Resursi su, nažalost, konačni. Čovjek je glavni uzrok promjena. Ključno za očuvanje civilizacije je da se ograničimo na globalno zatopljenje. To je zabrinjavajuće što smo napravili zadnjih 100 do 200 godina”.

Tags

Povezani Članci

Close