Varaždinska županijaVijesti

Varaždinska županija i regija Chungcheongnam-do iz Južne Koreje potpisale pisma namjere o suradnji u turizmu te o sklapanju prijateljstva

U Županijskoj palači u Varaždinu 29. svibnja

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić i predsjednik Skupštine regije Chungcheongnam-do iz Južne Koreje Byong-kuk Ryou potpisali su u Županijskoj palači u Varaždinu 29. svibnja, pismo namjere o sklapanju sporazuma o prijateljstvu, kao i pismo namjere o suradnji u području turizma.

Potpisivanje je održano u sklopu radnog posjeta regije Chungcheongnam-do, gospodarski najrazvijenije i najbogatije pokrajine u Južnoj Koreji s 2,2 milijuna stanovnika. Izaslanstvo iz Azije je u Varaždinsku županiju stiglo s ciljem jačanja suradnje u području gospodarstva, turizma, kulture, obrazovanja i sporta.

Imamo priliku i čast, a siguran sam i obostranu korist da surađujemo s tako velikim i uspješnim regijama. Regija Chungcheongnam-do je u 2017. godini imala BDP od 103 milijarde dolara uz 12 posto godišnjeg rasta, s čime se ni Republika Hrvatska ne može usporediti. Posebno zanimljivo je da Hrvatsku godišnje posjećuje oko 500 tisuća turista iz Južne Koreje, koji su orijentirani na povijest i kulturu, a ne na kupanje i more. Dolaze u Zagreb, a Varaždinska županija je dio ponude sa svojim dvorcima te povijesnom i kulturnom baštinom. Posebno je važno da naglasimo prednosti zdravstvenog turizma, jer su naše Varaždinske Toplice najveće u Hrvatskoj te s posebnom nišom za ozljede kralježnice i rehabilitaciju. Korejska regija također ima toplice, pa su zainteresirani za razmjenu iskustava. Pozvali smo i predstavnicu tvrke Ducati koja se bavi istraživanjem i razvojem da bi se također uspostavila komunikacija. Pred nama je uspostaviti kanale suradnje te dati ponudu – rekao je župan Čačić.

Varaždinska županija ima zanimljivu povijest i kulturnu baštinu, a turisti iz Koreje koji su bili ovdje u Hrvatskoj, vratili su se kući s lijepim dojmovima o ljudima, njihovoj ljubaznosti, kao i ljepotama Hrvatske. Ovdje smo da bismo produbili prijateljstvo i uspostavili suradnju između naše dvije zemlje i naših regija, te u budućnosti pokrenuli konkretnu suradnju – rekao je Byong-kuk Ryou, predsjednik Skupštine regije Chungcheongnam-do.

Na radnom sastanku bila je savjetnica župana Natalija Martinčević, kao i direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice Denis Kovačić i njegov zamjenik Damir Mihalić te Ksenija Jertec iz tvrtke Ducati komponenti d.o.o. iz Ludbrega.

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close