Vijesti

Varaždinski učenici priključit će se ‘Svjetskom štrajku za budućnost’: ‘Želimo im pokazati da nismo razmaženi kako većina misli!’

U Varaždinu okupljanje kreće 15. ožujka u 12:30 na Kapucinskom trgu

Poziv na tjedne prosvjede mlade aktivistkinje, koja od ljeta svaki petak štrajka za klimu ispred parlamenta u Stockholmu, naišao je do sada na odziv u nekoliko zemalja, primjerice Belgiji i Njemačkoj, gdje se okupljaju tisuće mladih, a na ovom “svjetskom štrajku za budućnost” 15. ožujka, srednjoškolci i studenti pripremaju se napustiti učionice u Sydneyju, Parizu, Tokiju, Montrealu, Hong Kongu i Kampali.

Mladi iz Hrvatske također će se odazvati ovom velikom prosvijedu i to 15. ožujka, prvi takav prosvjed u Zagrebu je organizirala maturantica Laura Skala, kasnije se proširio i na ostale gradove Hrvatske, a jedan od njih je i Varaždin.

U Varaždinu okupljanje kreće 15. ožujka u 12:30 na Kapucinskom trgu, a glavni je organizator Vijeće učenika Varaždinske županije sa njihovim predsjednikom Rokom Čepin.

” Čim sam u nedjelju vidio da se organizira u Zagrebu prosvjed, odnosno inačica ove akcije, krenuo sam u realizaciju ovog ‘projekta’. Na stranici Vijeća učenika Varaždinske županije proveli smo anketu. Ovaj prosvjed prihvatilo je više od 250 srednjoškolaca s tim da smo samo napravili sasvim običnu anketu da vidimo isplati li nam se uopće krenuti u organizaciju. Pokazao se veliki interes i krenuli smo u punom gasu. U dva dana riješili smo sve pravne obaveze što se tiče prijave samog prosvjeda. U organizaciju nam se uključila udruga Varaždinski underground klub i prijestolnica grada Varaždina. Dogovaramo suradnju i s Dječjim gradskim Vijećem. Oni su isto tako prepoznali ovu akciju i smatraju da su i oni bitni ovdje. Isto tako smatramo i mi. U organizaciji nas je dvoje, no cijela organizacija su zapravo svi srednjoškolci, ” rekao je Rok za srednju.hr i prezentirao plan prosvjeda

“Plan za petak je sljedeći, svi ćemo se skupiti na Kapucinskom trgu u 12.30 sati i krenuti kroz grad do varaždinskog Korza. Na Korzu ćemo održati govore te ukazati svim građanima i prolaznicima da smo tu, a da se ne skrivamo u školi. Građane želimo osvijestiti na problem koji je sve veći. Želimo im pokazati da nismo razmaženi kako većina misli, nego da ozbiljno razmišljamo i spremni smo izaći na trg što ćemo i napraviti.”

Učenici iz Varaždina podršku u organizaciji dobili su iz Udruge mladih Varaždinski underground klub (V.U.K) i od strane organizatora kandidature Varaždina za Europsku prijestolnicu mladih 2022.

“Kako su ciljevi kandidature osnaživanje mladih i aktivno uključivanje u društvo i politiku odlučivanja smatramo kako moramo stvoriti osnovne preduvjete za kvalitetu života svih ljudi i aktivno utjecati na javne politike na lokalnoj, ali i globalnoj razini, kaže Danijela Mikulek, članica Udruga mladih V.U.K.

Tags

Povezani Članci

Close