HrvatskaIzdvojenoVijesti

Vatrena stihija kod Šibenika širi se u više smjerova. Na terenu i vatrogasci iz naše županije

Prema objavama na FB i vatrogasci iz Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, koji su na dislokaciji u Šibensko-kninskoj županiji, angažirani na požarištu.

Tešku borbu s vjetrom i vatrom u južnoj Dubravi kod Šibenika vodi više od 120 vatrogasaca sa 40 vatrogasnih vozila i 50 vojnika iz vojarne u Benkovcu. Na terenu su i dodatne vatrogasne snage iz Splita. Drugi veliki požar, na području Marasovina – Promina – Oklaj, kod Drniša lolaliziran je.

Kako donosi HRT U tijeku je sjednica Stožera za zaštitu i spašavanje.

Na samom požarištu brojni su lokalni vatrogasci, ali i oni na dislokaciji. Budući da su na tom području dislocirani i vatrogasci Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, među kojima su u trenutnoj smjeni 4 profesionalna vatrogasca JVP Varaždin i 6 dobrovoljnih operativnih vatrogasaca iz DVD-ova sa šireg područja, i oni su angažirani u gašenju vatre u šibenskom zaleđu. Potvrđuju to i FB objave DVD Kućan Donji.

Gasiteljima velike probleme stvara vjetar koji mijenja smijer. Tijekom posljepodneva obranjene su kuće u Rupićima Donjim, a vatra se potom počela širiti u više smjerova. Stanje se mijenja iz minute u minutu. Ponovno se razbuktala u donjoj Dubravi, prijeti mjestu Lugović kod Bilica. Opasno se približila Mihaljevićima te autocesti i tehničkim objektima HAC-a. Do mraka je požar kod Šibenika gasilo 7 protupožarnih aviona.

Za sav promet otvorena je dionica autoceste A1 između čvorova Pirovac i Vrpolje, no između čvorova Šibenik i Skradin vozi se uz ograničenje brzine od 60 km/h. Na čvoru Šibenik nije moguće koristiti ulaz i izlaz, a zbog požara je i dalje zatvorena državna cesta DC33 od Tromilje do skretanja za Perković. Inače, cijelo je područje Dubrave isključeno iz električne mreže. Prema izjavama očevidaca, vatra je zahvatila Rupiće Gornje, selo s nekoliko starih napuštenih kuća.

Nakon što su objavljene kuće u Rupićima Donjim situacija se poboljšala potvrdio je u Dnevniku HRT-a zapovjednik šibenske Javne vatrogasne postrojbe Volimir Milošević. Opožarena je, međutim, velika površina borove šume koja nije u potpunosti prohodna i vatrogasci imaju problema s prebacivanjem snaga. Požar je u obliku amebe, širi se u nekoliko smjerova, kazao je te dodao kako situaciju ne može prognozirati. Navikli smo da su naše noći su duge, napomenuo je, ali sve snage usmjerene su tome da se turisti i mještani osjećaju sigurni.

– Situacija je dramatična. Vatra je došla do sela Donji Rupići i ugrožava kuće. Požar je krenuo iz Južne Dubrave i nošen jakim jugom došao do Rupića Donjih. Na terenu je 60 vatrogasaca s 21 vozilom, a pomažu im zračne snage. Dio zračnih snaga prebačen je na gašenje drugog požara koji je izbio u zaleđu Drniša kod Oklaja. Prema zadnjim informacijama, situacija je tamo pod kontrolom, javlja HRT

Tags

Povezani Članci

Close