Vijesti

Veliki dan za Republiku Hrvatsku: Nekada se slavio kao Dan državnosti no danas je to Dan Hrvatskog sabora!

Danas se taj datum obilježava kao spomendan - Dan Hrvatskoga sabora

Dan državnosti u Republici Hrvatskoj je blagdan koji se obilježava 25. lipnja, na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske i proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom, kako je taj dan službeni državni blagdan on je ujedno i praznik rada.

Do 2001. godine Dan državnosti se obilježavao 30. svibnja svake godine, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine. Danas se taj datum obilježava kao spomendan – Dan Hrvatskoga sabora.

30. 05. Dan je Hrvatskog sabora. (izvor: sabor.hr)

30. svibnja prisjećamo se konstituiranja prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine i povijesne uloge Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti tijekom mnogih stoljeća.
Izabrani zastupnici tada su na konstituiranju novoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske izabrali za predsjednika Sabora dr. sc. Žarka Domljana, za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa.

Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stjepan Mesić, a za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman koji je u svom prvom govoru pred novoizabranim zastupnicima naglasio kako konstituiranje prvog višestranačkog Sabora predstavlja prvi korak na povratku hrvatskog naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji.

Do donošenja Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o blagdanima, spomendanu i neradnim danima u Republici Hrvatskoj 2001. godine, taj se značajan dan obilježavao kao Dan državnosti. Danas se obilježava kao Dan Hrvatskoga sabora – spomendan koji iznova podsjeća na temeljnu ulogu Hrvatskog sabora, zakonodavnog i najvišeg predstavničkog tijela svih građana Republike Hrvatske, kao središnje i nezamjenjive institucije svake demokracije.

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close