NajaveZabava

VLATKO STEFANOVSKI Koncert makedonskog gitarističkog virtuoza uskoro u Tvornici kulture

Slavni makedonski glazbenik počeo je svirati s 13 godina

Zagreb  – Jedan od najvećih gitarističkih virtuoza na ovimprostorima, veliki VlatkoStefanovski, vraća se u Tvornicu kulture u petak 21. prosinca 2018. sa svojim triom.

Već četiri desetljeća gitara je njegov suputnik, a u tom periodu Vlatko Stefanovski se istaknuo kao vrsni instrumentalist poznat po nevjerojatnoj gitarskoj tehnici.

Vješto kombinirajući ethno jazz, instrumentalni rock, jazz fusion i blues, Stefanovski stvara prekrasne zvučne pejzaže u prebogatom opusu duge karijere.

Slavni makedonski glazbenik počeo je svirati s 13 godina.

Početak karijere najviše obilježava osnivanje sastava Leb i Sol koji će postati jedan od najvažnijih bendova bivše Jugoslavije sa svojom fuzijom tradicionalne makedonske glazbe i rocka.

U glazbenu povijest bend je ušao s pjesmama poput“Devetka”, prvom singlu na kojem su se već mogle čuti njegove sjajne gitarističke vještine, “Jovano Jovanke”, “Aber Dojde Donke” i mnogim drugim iz karijere koja broji 14 albuma.

Od sredine devedesetih Vlatko započinje solo karijerute snima albume “Cowboys & Indians” i glazbu za kazalište “Sarajevo”.

Sa svojim triom snima album “Vlatko Stefanovski Trio”, na “Thunder From The Blue Sky” vraća se etnokorijenima, slijedi izdanje “Kula od karti” i glazba za film na albumu “Kino kultura”.

Rad s gitaristom Miroslavom Tadićem na albumima “Krushevo” i “Tretamajka” bacile su novo svjetlo na akustičnu gitaru Stefanovskog i istraživanje makedonske tradicionalne glazbe.

Album “Seir” objavljen 2014. bio je prvi kantautorski nakon 11 godina. Prošle je godine objavio novi “Mother tongue”, a samo par dana inspiracije bilo je potrebno da snimi devet instrumentalnih dragulja koji svakim tonom prenose toplinu i emociju, a sve snimljeno iz prvog puta u Vlatkovoms tudiju “Esoteria”.

“Zošto si me majko rodila” posvećena je Stevi i Esmi Teodosievski koji su, kao i Vlatko zadužili makedonsku kulturu. Potvrda tome dolaz i u obliku činjenice da je najviša državna nagrada Makedonije za životno djelo u kulturi i umjetnosti “11. oktobar” otišla u njegove ruke, a dobitnik je i počasnog doktorata za umjetnost koje je Stefanovskom dodijelilo glasovito Sveučilište Sv. Kirila i Metodija iz Skopja.

VlatkoStefanovski i JosipaLisac – “Jano Mori”

Posljednjih godina Stefanovski je stvarao glazbu za film i kazalište, te je svirao i snimao širom svijeta s vrhunskim izvođačima.

Među njima su Tommy Emmanuel, Stochelo Rosenberg s kojima dijeli projekt Kings of String, nizozemski gitarist Jan Akkerman, a pozornicu je dijelio s značajnim svjetskim orkestrima kao što su Londonski simfonijski orkestar, filharmonijom Monte Carla ili bečkimTonkunstler orkestrom.

Vlatko Stefanovski Trio nakoncertu će ugostitii Branka Bogunovića Pifa, jednog od pripadnika stare škole rocka, a ovaj odličan gitarist je bio član nekih od vječnih hrvatskih rock bendova poput Animatori, Drugi Način i PlavaTravaZaborava.

Ulaznice
Cijena u pretprodaji iznosi 80 kn.

Na dan koncerta za ulaz će trebati izdvojiti 100 kuna.

Službenaprodajnamjesta:

  • Tvornica kulture, LjudevitaPosavskog 1
  • Aquarius CD shop, Varšavska 13, Zagreb
  • Dirty Old Shop, Tratinska 18, Zagreb
  • entrio.hr

Organizator koncerta je Tvornica kulture.

Povezani Članci

Close