VijestiZabava

Volite jesti bundevu!? Ovo će vam drastično promijeniti mišljenje, pročitajte!

Više je no zdrava!

Znanstvenici su dokazali da bundeva sadrži karotenoida, koji su zaslužni za narančastu boju ove namirnice, ali i za mnoga ljekovita svojstva bundeve. Među njima su alfa-karoten i beta-karoten, poznati i kao provitamini vitamina A, jer ih je moguće pretvoriti u aktivan oblik vitamina A.

Među povrćem, bundeva je jedan od najkoncentriranijih izvora alfa-linolenske kiseline (ALA) i omega-3 masne kiseline koja je vrlo dobra za zdravlje srca.

Omega-3 masne kiselina pretvara se u masnu kiselinu EPA, kojom obiluje riba, a za koju se ustanovilo da snižava trigliceride i sprječava promjene ritma rada srca. S druge strane, ALA kiselina snižava rizik od pojave bolesti srca i kardiovaskularnog sustava.

Osim što je zbog koncentracije provitamina A odličan izvor vitamina A, također je dobar izvor vitamina C. To sinergijsko djelovanje antioksidansa koristi ne samo zdravlju srca, već i cjelokupnom zdravlju jer pomažu u sprečavanju razvoja ateroskleroze.

Budući da sadrži čak 90 posto vode, lako se probavlja, a sadrži i vlakna. Odlična je za sve koji imaju probleme s probavom jer potiče probavu i smiruje upale probavnog trakta.

Kako piše N1, ona omogućava i bolju funkciju jetre i žuči jer sadrži enzime koji razgrađuju masnoću u krvi. Pospješuje izlučivanje mokraće, pomaže kod upala mokraćnog sistema i sprečava nastanak bubrežnog kamenca.

Bundeva se može konzumirati sirova, kuhana, pečena ili pržena. Osim mesnatog dijela, koriste se i sjemenke.

Sjemenke bundeve sadrže neusporedivo veću energetsku i hranjivu vrijednost od mesnatog, jestivog dijela bundeve. One sadrže 30 posto bjelančevina, od 25 do 38 posto masnog ulja, oko 5 posto smole, eterično ulje, šećer, pektin i enzime, piše N1.

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close