PolitikaVijesti

VRDOLJAK: “Premijer mi garantira Zakon o udžbenicima.”

Ništa od navodnog izlaska iz koalicije...

Iako se jučer u medijima pojavila informacija kako HNS prijeti da će izaći iz vladajuće koalicije ukoliko se Zakon na udžbenicima ne nađe na dnevnom redu Vlade, izgleda da su sve to bile samo ‘puste priče’. Naime, danas je održana konferencija za medije, a čelni čovjek HNS-a, Ivan Vrdoljak, izjavio je kako su pressicu isprovocirali – mediji.

Kako prenosi N1, Vrdoljak jerekao da je u petak popodne dobio ‘osobne garancije premijera da će Zakon biti u Saboru izglasan 14. prosinca.’

-Taj Zakon je bio na prvom čitanju, ima pozitivno mišljenje, nismo sazivali tiskovne konferencije nego smo od koalicijskih partnera tražili jasan stav da reforma obrazovanja ne može biti ugrožena. Kada smo mi to dobili, vi ste svojim pitanjima de facto isprovocirali da se moramo obratiti s jasnim stavom. – kazao je Vrdoljak.

-Ovaj prijedlog Zakona uvodi red, jer određuje i maksimalnu cijenu udžbenika koja bi trebala biti niža oko 10 posto od regularnih cijena. –  komentirala je ministrica Blaženka Divjak novi Zakon o udžbenicima.

-Zakon se treba donijeti početkom ovog mjeseca, maksimalno u sljedeća dva tjedna. –  kazala je Divjak.

Istaknula je da je napustila uspješnu akademsku karijeru jer vjeruje da je moguće pokrenuti reforme u obrazovanju i znanosti te tako omogućiti našoj djeci da imaju jednake šanse kao i vršnjaci u EU.

-Da bi to napravili, osim što moramo učiti iz ove eksperimentalne faze, mi moramo osigurati preduvjete edukacije 32 tisuće djelatnika, donijeti kurikularne dokumente i novi Zakon o udžbenicima. On omogućava promjenu paradigme. – rekla je ministrica dodavši da u novom sustavu nije naglasak na bubetanju činjenica i da udžbenici ne moraju biti teški nekoliko kilograma.

Osim kvalitetnijih i više digitalnih udžbenika, moraju se regulirati cijene, zaključila je.

 

Tags

Povezani Članci

Close