LokalnoVaraždinska županija

Zanima vas kako se troši novac Grada Varaždina? Provjerite preko novog portala

Korisnici će podatke moći pregledavati online na samom portalu, a moći će i preuzeti strojno čitljiv oblik

Građani imaju pravo znati na što se troše njihove kune, a to su svakako prepoznali u Bjelovaru kada su osmislili aplikaciju potpuno otvara sve gradske financije i proračunske transakcije i tako Grad Bjelovar etablira kao prvi potpuno transparentan grad u zemlji.

Da su transparentni tvrde i u Gradu Varaždinu u kojem je danas predstavljen Portal otvorenih podataka Grada Varaždina otvoreni.varazdin.hr.

– Riječ je o portalu preko kojeg će svima biti dostupni i vidljivi te strojno čitljivi proračunski dokumenti Grada Varaždina – pojasnio je zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar.

– Već smo do sad na web stranici Grada Varaždina objavljivali sve relevantne podatke, no oni su najčešće bili ili u pdf dokumentima ili u tekstualnim formatima, a Portal otvorenih podataka omogućuje strojno čitljiv oblik. Ono što smo danas prezentirali su proračunski dokumenti za 2020. godinu i unatrag nekoliko godina. Korisnici će podatke moći pregledavati online na samom portalu, a moći će i preuzeti strojno čitljiv oblik, obrađivati ga i koristiti podatke. Za one koji imaju programerska znanja, postoji API, preko kojeg će moći preuzimati podatke direktno u svoje aplikacije ili alate za obradu podataka.

Svi podaci, od registara, ugovora javne nabave, troškovnika, bit će oblikovani u strojno čitljivom obliku. Također će biti objavljeni i podaci javnih ustanova i proračunskih korisnika, tvrtki čijih Grad ima većinsko ili sto postotno vlasništvo. Portalu se pristupa kao i svakoj drugoj web stranici, baziran je na open source tehnologijama, a primjerice na Banfici gdje provodimo pilot projekt koji je dobio određenu infrastrukturu, čak i ako korisnici nemaju pristup internetu, moći će preko naše mreže pristupiti portalu – rekao je Zlatan Avar.

Zamjenik je također istaknuo kako je Portal za Grad bio besplatan jer se radi o “open source” projektu koji razvija zajednica programera i softver se koristi u brojnim zemljama u svijetu.

Koliko je koristan te jesu li podaci uistinu dostupni na jednostavan i razumljiv način – prosudite sami.

 

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close