Vijesti

Zanimljivosti iz Međimurja: Tradicionalna popevka na španjolskom, engleskom, grčkom..

Osnovna škola Strahoninec ugostila je 13 učitelja i 12 učenika iz 5 zemalja partnera

Osnovna škola Strahoninec ugostila je 13 učitelja i 12 učenika iz 5 zemalja partnera – Portugala, Italije, Španjolske, Grčke i Cipra. 
I sve to zbog međunarodni projekt Erasmus+ pod nazivom „Our heritage is our treasure“ u kojemu, uz hrvatsku, sudjeluje još pet škola zemalja Europske unije. Susret projektnih partnera realiziran je u Međimurju.

“Uvijek nam je drago kad nam u posjet dođu učenice i učenici iz različitih krajeva Europe. Ovo je još jedna potvrda koliko naše škole potiču projekte razmjene što je izvrsna prilika da učenici upoznaju različite kulture, a s druge strane, Međimurje pokaže sva svoja prirodna, povijesna i kulturna bogatstva” poručio je župan Matija Posavec.

Učenici i učitelji iz stranih zemalja obradovali su se suvenirima koji predstavljaju posebnosti njihove zemlje i mjesta iz kojeg dolaze. Pohvale Hrvatskoj i Međimurju iskazali su svi sudionici naglasivši kako su u tri dana boravka oduševljeni viđenim te da su i puno naučili poglavito kada je riječ o očuvanju kulturne i tradicijske baštine.

“Tijekom dvije godine trajanja projekta predviđeno je šest susreta partnera kroz aktivnosti osposobljavanja, podučavanja i učenja, koje su vezane uz europsko kulturno naslijeđe, razvijanje vještina i kompetencija na području informacijsko komunikacijske tehnologije te učenje stranih jezika” kazala je Tamara Vidović, učiteljica engleskog jezika OŠ Strahoninec, ujedno koordinatorica projekta koja je dodala kako su njeni učenici posjetili Cipar, no većina putovanja tek predstoji.

Zadovoljstvo je izrazila i ravnateljica Osnovne škole Strahoninec Jelena Okun kazavši kako se unutar projekta bave i tradicionalnom međimurskom pjesmom „Protuletje se otpira“ koju će prevesti na sve partnerske i engleski jezik.

Gosti su posjetili Centar za posjetitelje Međimurska priroda, Regionalni park Mura-Drava i Ergelu međimurskog konja, mlin na Muri te Mlinarsku kuću. Svi su se složili kako se u Međimurskoj županiji ima što vidjeti i zaključili kako će puni dojmova otići svojim domovima.

Tags

Povezani Članci

Close