PolitikaVijesti

Žarko Tušek na Europskom parlamentarnom tjednu u Bruxellesu: Europska monetarna unija treba stremiti nekom obliku fiskalne unije

Član saborskog Odbora za gospodarstvo i predsjednik županijske organizacije HDZ-a Krapinsko-zagorske županije Žarko Tušek

Član saborskog Odbora za gospodarstvo i predsjednik županijske organizacije HDZ-a Krapinsko-zagorske županije Žarko Tušek sudjelovao je na konferenciji o Europskom semestru u sklopu ovogodišnjeg Europskog parlamentarnog tjedna u Bruxellesu. U suorganizaciji Europskog parlamenta i Hrvatskog sabora, a u okviru parlamentarne dimenzije hrvatskog predsjedanje Vijećem Europske unije, glavne teme Europskog tjedna bile su upravljanje europodručjem, razvoj poreznog sustava, budući Višegodišnji financijski okvir, borba protiv klimatskih promjena, socijalna prava djece, minimalna plaća te razvoj tržišta rada.

Nadovezujući se na postavljeni politički cilj nove Komisije o dovršetku Ekonomske i monetarne unije, fokus rasprave ovogodišnje konferencije o Europskom semestru bilo je širenje i produbljivanje upravljanja EMU-om.
Član Odbora za gospodarstvo Žarko Tušek rekao je kako Europska monetarna unija treba stremiti nekom obliku fiskalne unije.

Naime, u Europskoj monetarnoj uniji ne postoji sustav fiskalnih transfera namijenjen regijama ili državama koje se suočavaju s asimetričnim makroekonomskim šokom. Ta manjkavost očitovala se tijekom posljednje krize kada je nekoliko najteže pogođenih država proživljavalo duboku recesiju bez mogućnosti transfera iz zajedničkog proračuna – zaključio je Tušek.

Predstavljajući prioritete djelovanja institucija u idućem razdoblju, predsjednik ECOFIN-a i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Zdravko Marić rekao je da je poboljšana koordinacija na temelju pravila ključna za zdrave nacionalne politike. Naglasio je da je Hrvatska predana projektu produbljivanju Ekonomske i monetarne unije.

Ne samo kao predsjedavajući Vijećem EU-a ili zbog naše želje i namjere da se uskoro pridružimo eurozoni, već zato što smo uvjereni da je dobro funkcionirajuća Ekonomska i monetarna unija u interesu svih država članica EU – izdvojio je Marić.

Drugog dana Europskog parlamentarnog tjedna raspravljalo se o borbi protiv klimatskih promjena, održivim investicijama te razvoju uključivosti tržišta rada.

– Hrvatska pozdravlja Europski zeleni plan kao dokument koji obuhvaća sve gospodarske sektore i koji, osim plana prema klimatskoj neutralnosti, moramo gledati i kao plan za transformaciju europske ekonomije – rekao je Žarko Tušek dodavši da je ekološka tranzicija prilika za novi ekonomski zamah, razvoj industrije kroz povećana ulaganja u eko inovacije, razvoj zelenih tehnologija i proizvoda i prilagodbu gospodarstvenika na zajedničko tržište EU-a, koje je sve više zeleno.

Osvrnuvši se na demografsku krizu s kojom se susreće Europa, Tušek je u raspravi rekao da, uz mjere koje države provode, svakako moramo senzibilizirati nositelje gospodarstva, poslodavce, na važnost pronatalitetne politike za daljnju održivost sustava. Također je istaknuo kako poslodavci trebaju staviti naglasak na njihovo preuzimanje dijela odgovornosti za ovo područje, primjerice razvijanje i uvođenje obiteljima prijateljske mjere u svoja poduzeća, kao što su autonomna preraspodjela radnog vremena, rad od kuće, ostvarivanje prava na dopuste i sl.

Europski parlamentarni tjedan održava se od 2015. godine, a sastoji se od Konferencije o Europskom semestru, Međuparlamentarne konferencije o stabilnosti, gospodarskoj koordinaciji i upravljanju u Europskoj uniji te međuparlamentarnih sastanaka odbora u organizaciji odbora za gospodarsku i monetarnu politiku, zapošljavanje i socijalna pitanja i proračune Europskog parlamenta.

Europski parlamentarni tjedan uz zastupnike Europskog parlamenta, nacionalnih parlamenata država članica Europske unije, država kandidatkinja i promatrača, okuplja i visoke dužnosnike europskih i međunarodnih institucija.

European Parliamentary Week 2020. European Semester Conference – Inter-parliamentary Conference on Stability, Economic Coordination and Governance in the European Union.- Committee on Economic and Monetary Affairs (ECON). Session 1: Towards a new international tax system?Session 2: From transparency to sustainability:Environmental, Social and Governance (ESG) objectives in financial services
European Parliamentary Week 2020. European Semester Conference – Inter-parliamentary Conference on Stability, Economic Coordination and Governance in the European Union – Family picture

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close