LokalnoVijesti

Završeni konzervatorsko-restauratorskih radovi na štukaturi kapele svetog Trojstva u lepoglavskoj župnoj crkvi

Nakon dvije godine!

Nakon dvije godine opsežnih konzervatorsko-restauratorskih radova završena je restauracija štukatura kapele svetog Trojstva odnosno kapele Patačić u crkvi Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije u Lepoglavi.

Tim je povodom, te obilježavajući Dane europske baštine, u lepoglavskoj crkvi održana prezentacija završenih konzervatorsko-restauratorskih radova.

– Od 1995. godine kada se Hrvatska uključila u obilježavanje Dana europske baštine svake se godine u Hrvatskoj održava niz manifestacija i aktivnosti kao što je i ova u okviru koje danas u Lepoglavi prezentiramo dio naše kulturne baštine – istaknula je dr.sc. Vesna Pascuttini-Juraga, pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu.

Svi zidovi kapele ukrašeni su bogatom štuko dekoracijom koju je 1718. godine izradio Anton Joseph Quadrio, najpoznatiji štukater kontinentalne Hrvatske 18. stoljeća. Tri stoljeća kasnije štukatura je restaurirana. Konzervatorsko-restauratorske radove, koje je sa 180.000 kuna financiralo Ministarstvo kulture, izveli su stručnjaci Hrvatskog restauratorskog zavoda uz nadzor Konzervatorskog odjela u Varaždinu.

O završenim radovima na štukaturi kapele svetog Trojstva prigrađene uz južni zid lađe lepoglavske crkve 1705. godine okupljenima je govorila voditeljica Odjela za štuko Hrvatskog restauratorskog zavoda, mr.sc. Dijana Požar.

Štukatura je imala karakteristična oštećenja, pukotine, nedostajali su pojedini dijelovi i segmenti, a bila je i višekratno preličena slojevima naknadne boje. Radovi koje danas sa zadovoljstvom prezentiramo izvedeni su na temelju istraživanja koja smo prethodno proveli – istaknula je Požar dodajući da je ovime završena cjelovita obnova crkvenog interijera.

Zadovoljstvo mi je da Grad Lepoglavu promoviramo kao grad kulture, grad bogate tradicije i baštine te kao grad koji je zahvaljujući lepoglavskoj čipki na UNESCO-vom popisu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Kad govorimo o lepoglavskoj kulturi i baštini govorimo o pavlinima na čiju smo ostavštinu, a trebala bi to biti i cijela Hrvatska, ponosni. Drago mi je da se i dalje provode aktivnosti obnove i uređenja ovog zdanja – rekao je gradonačelnik Marijan Škvarić zahvalivši Varaždinskoj biskupiji, Ministarstvu kulture i Konzervatorskom zavodu što brinu o ovom kulturnom dobru od nacionalnog značenja te pozvavši sve nadležne da nastave s radovima na njegovom očuvanju i uređenju.

U okviru prezentacije završenih konzervatorsko-restauratorskih radova na štukaturi kapele svetog Trojstva održana je i zanimljiva radionica na kojoj su okupljeni imali prigode upoznati se s tehnikama i načinima restauracije štukatura.

Radionicu su vodili konzervatori koji svakodnevno u lepoglavskoj crkvi rade na očuvanju iznimnog kulturnog blaga. S posebnim zanimanjem u radionicu su se uključili nazočni učenici osnovnih škola s područja Grada Lepoglave. Radionica je održana u prostoru nekadašnje pavlinske knjižnice u kojoj konzervatore očekuje novi izazov – obnova tamošnje znatno oštećene svodne štukature.

Tags

Povezani Članci

Close