GospodarstvoHrvatskaVijesti

Žele okupiti sve hrvatske OPG-ove na jednom mjestu i dati im besplatnu web stranicu

Radi se o o neprofitnoj web platformi kojoj je za cilj obuhvatiti sve OPG-ove na području 20 županija i Grada Zagreba.

Okupiti sve hrvatske OPG-ove na jednom mjestu, njih čak 162.966, a ujedno omogućiti svima koji je još nemaju, izradu besplatne web stranice, temeljni je cilj projekta “OPGovi Hrvatske” kojeg provode udruga Inovativni projekti iz Rijeke i Hrvatska zajednica županija, a u koji se uključila i Osječko-baranjska županija.

Kako je za Agroklub pojasnio Zvonko Bumber, voditelj udruge i projekta, radi se o neprofitnoj web platformi kojoj je za cilj obuhvatiti sve OPG-ove na području 20 županija i Grada Zagreba.

– Projekt je započeo prije gotovo godinu dana, ali zbog novonastale situacije s koronavirusom i činjenicom da su se slična rješenja počela javljati na lokalnim razinama, odlučili smo ga odmah pokrenuti. Zbog toga nismo u potpunosti postavili sav sadržaj i mogućnosti koje smo planirali, ali ćemo sustavno raditi na tome.

Važno je ovdje istaknuti da premda naša platforma omogućava pretraživanje i kontaktiranje pojedinih gospodarstava, to joj nije temeljna svrha. Temeljna svrha naše platforme je samostalna izrada i upravljanje vlastitom stranicom za svaki pojedini hrvatski OPG – rekao je.

Korištenje je besplatno

Najvažnije, projekt i korištenje njegovih usluga je u potpunosti besplatno za obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

Udruga koristi svoje resurse, a veliku pomoć nalaze u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija.

– Zabranom rada pojedinih vrsta trgovina i tržnica, kao i ograničenjem kretanja, uvidjeli smo da je iznimno važno pronaći nove kanale prodaje poljoprivrednih proizvoda, a osobito za mala OPG-a koja proizvode voće i povrće i usmjerena su na lokalna tržišta, odnosno trženje u najbližem okruženju.

Nadam se da će naši vrijedni OPG-ovci pronaći svoj interes za oglašavanje domaćih proizvoda na ovoj platformi te na taj način učiniti svoje proizvode dostupne ne samo lokalnom, nego i širem tržištu. Slavonija i Baranja imaju najviše površina i pod ekološkom proizvodnjom, a upravo s naših slavonskih i baranjskih polja dolaze namirnice od kojih nastaju ponajbolje autohtone delicije ovog kraja. Na ovaj će način biti dostupne diljem Hrvatske -pohvalio je projekt koji su podržali osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Tags

Povezani Članci

Close