PolitikaVaraždinska županija

ŽIVO NA AKTUALNOM SATU Vijećnici Živog zida ‘razbuktali vatru pitanjima’ na Županijskoj skupštini

Rogina i Dominko prvi su bili za govornicom, te su poprilično 'rasplamsali vatru' svojim pitanjima

U Županijskoj palači danas se održala 8. Sjednica Županijske skupštine. Glavna tema današnjeg zasjedanja županijskih vijećnika je proračun za 2019. godinu koji je glavna točka dnevnog reda.

Prije toga, održan je Aktualni sat, na kojem je bilo poprilično ‘živo’.  Zahvaljujući vijećnicima Živog zida Mladenu Rogini i Marijanu Dominku, koji su prvi postavljali pitanja, odmah na početku bilo je jasno da će aktualac biti itekako zanimljiv.

Prvi je za govornicu došao vijećnik Mladen Rogina, čije je pitanje bilo vezano uz  aktualnu i ‘goruću’ temu, a koja se veže i na  županijski proračun. Radi se o sufinanciranju Nogometne akademije NK Varaždin, za koju županija planira izdvojiti izdašnu svotu novaca ove godine.

-Mene su prije skupštine doslovce vukli za rukav i poticali da vas pitam da li se vi šalite ili ste ozbiljni sa sufinanciranjem profesionalnog nogometa. – rekao je Rogina.

-Iz medija smo saznali da planirate prisiliti jedinice lokalne samouprave da sufinanciraju NK Varaždin. Moje pitanje je, na koji ćete način prisiliti jedinice lokalne samouprave na sufinanciranje? Apsolutno smo protiv trošenja novca na profesionalni nogomet. Možete si naći nekog šeika. Ako ne možete, mi vas možemo spojiti sa katarskim emirom. – nadodao je Rogina, referirajući se na nedavni susret jednog od čelnika njihove stranke Ivana Pernara s katarskim emirom.

Novac ide samo za djecu, ne želimo uopće imati veze s profesionalnim nogometom

– Ono što mi ovdje radimo i što ćemo raditi je sufinanciranje djece, a na zahtjev Nogometne akademije, u skladu sa našim obavezama koje su propisane u Zakonu o sportu, koji kaže da smo mi dužni osigurati financiranje za mladež. To trenutno činimo na najtransparentniji način do sada. Novac ide samo za djecu, samo za Nogometnu akademiju. Ne želimo imati uopće veze s profesionalnim nogometom. – rekao je župan Čačić.

-Što se tiče prisile, pa naravno da mi ne možemo prisiliti nikoga niti na što, to vam je valjda jasno. Ali, ako znate da imate piramidu, i ako znate da svaka i najmanja općina daje stotine tisuća kuna za svoje nogometaše u četvrtoj ligi, a ako oni ne razumiju značaj toga da njihova djeca imaju perspektivu daljnjeg napredovanja, jer ako ćemo tako gledati po piramidi, Akademija Varaždin je fakultet u nogometu, nema veze. Mi ćemo uskočiti i pomoći koliko budemo mogli. Ali, tada kada nam se ti isti jave sa posebnim zahtjevima iznad standarda na koje imaju pravo, tada ćemo reći koliko vi imate sluha za opće dobro, toliko mi imamo za vaše partikularno. – odgovorio je Čačić.

Tko se kiti tuđim perjem? Čačić: “Štromar laže!”

-U biltenu Varaždinske županije popisani su svi vaši projekti koje ste do sada napravili. Prateći gospodina Štromara, i njegovu službenu stranicu, gospodin Štromar za te iste projekte tvrdi da je on zaslužan. Mene zanima, tko od vas dvoje laže, odnosno tko se kiti tuđim perjem? – bilo je pitanje drugog vijećnika Živog zida, Marijana Dominka.

-Da sam si pisao pitanje, ja si ne bih mogao bolje napisati. – nasmijao se varaždinski župan.

-Stvari su jasne, za to postoje jasne i egzaktne tablice. Potpredsjednik vlade, gospodin Predrag Štromar, svaki put kad izjavi da je dao i jednu lipu za bilo koju školu ili bolnicu u ovoj županiji, laže. Kad kaže da je potpisao projekte u određenim iznosima, ne laže. – rekao je Čačić, te nadodao da se zahvaljuje ministarstvu za sve novce koje im naknadno vrate nakon što se projekti realiziraju.

Zbog toga što je rekao da potpredsjednik Vlade laže, predsjednik Županijske skupštine Alen Runac izrekao je županu opomenu, uz pojašnjenje kako bi trebao iskoristiti drugi izbor riječi ako smatra da je to tako.

-Oprostite. Gospodin Štromar ne laže, nego ne govori istinu. – završio je Čačić.

Izglasan proračun za 2019.

Najvažnija točka dnevnog reda došla je na samom kraju – proračun za 2019. godinu. Sa 25 glasova za, proračun za iduću godinu je ‘prošao’ u cijelosti.

Interesantno je bilo glasanje SDP-ovih vijećnika. Naime, proračun je jedini podržao Vladimir Kolarić, dok njegovi stranački kolege nisu bili takvog mišljenja.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags

Povezani Članci

Close