Znanost i IT

Znate li koji uređaji u vašem kućanstvu troše električnu energiju čak i kada su isključeni?

Popis uređaja koji nastavljaju trošiti energiju čak i nakon što ih isključimo

Jeste li znali da kućanski aparati mogu voditi “tajni” život i nastaviti raditi čak i kada ste pritisnuli gumb za gašenje?

Punjač bez mobitela

Punjač koji je ostao u utičnici nastavlja trošiti energiju čak i kada nema priključenog uređaja. Troši, u prosjeku, 1.2W dnevno. Snaga je, doduše, minimalna, no sljedeći put ne budite lijeni iskopčati punjač za mobitel iz struje.

Digitalni prijemnik

TV tuneri rade i nakon što isključite TV. U prosjeku potroše 22W dnevno. Većinu nas ne zanima isključivanje naših digitalnih prijamnika, misleći da je dovoljno samo  isključiti TV. To svakako rezultira većim računom za struju.

TV

Jeste li znali da pritisak gumba za napajanje zapravo ne isključuje TV već ga samo stavlja u stanje pripravnosti? Vaš TV u tom stanju troši i do 24W dnevno.

Računala i laptopi

Čak i isključeni, računala i laptopi zapravo i dalje rade.  Prema procjenama, računala i laptopi u stanju mirovanja mogu potrošiti i do 94W dnevno. Zato kada ih odspojite, možete godišnje uštedjeti finu svotu novca.

Uređaji s “tajmerom“

Jedan takav mali detalj kao što je radni tajmer može vam reći da je uređaj još uvijek uključen. S obzirom na to da troši čak 114W dnevno, isključivanjem takvog uređaja možete uštedjeti i do nekoliko stotina kuna godišnje.

Treba li isključiti navedene uređaje?

Neki će misliti da su gore navedeni iznosi mali, dok će drugi biti impresionirani.

U svakom slučaju, isključivanje uređaja svakako je dobar potez: nepredviđeni izvori napajanja mogu vas ostaviti bez novca, ali i s cijelom kućom pregorenih aparata, prenosi Loopscoop.

Tags

Povezani Članci

Close