IzdvojenoVaraždinska županija

Župan Čačić i rektor Boras potpisali ugovor o zajedničkoj suradnji Varaždinske županije i Sveučilišta u Zagrebu

Rektor je pohvalio Sveučilište sjever

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras i župan Varaždinske županije Radimir Čačić i potpisali su danas, 14. lipnja, u Županijskoj palači u Varaždinu Ugovor o zajedničkoj suradnji Sveučilišta u Zagrebu i Varaždinske županije.

Sveučilište u Zagrebu omogućit će Varaždinskoj županiji dostupnost svim informacijama i znanjima koja mogu pridonijeti razvoju Varaždinske županije, te će pružiti stručnu pomoć u pripremi projekata Županije i obrazovanju kadrova.

– Sredina smo s velikim potencijalom koji se otvara u visokoškolskom obrazovanju. Udaljeni smo svega 20-ak kilometara od Slovenije i Mađarske te 60-ak kilometara od Austrije, dok je Sveučilište u Zagrebu udaljeno svega sat vremena od Varaždina. Imamo dva javna sveučilišta jedinstvena u Hrvatskoj i to je mogućnost koju trebamo još više koristiti. U 10 do 15 godina možemo za 30 do 40 posto povećati broj redovnih i izvanrednih studenata, a u sljedećih 20 godina i udvostručiti njihov broj. Kad u našem gradu postignemo omjer da jedna trećina stanovništva koja ovdje živi i radi, ovdje nalazi i svoje interese, što je karakteristika sveučilišnih gradova, naš grad će dobiti sasvim drugu dušu i budućnost. Ovo danas su koraci u tom smjeru – rekao je župan Čačić.

– Župan Čačić jako dobro razumije strateške odrednice koje su bitne za Varaždin kao visokoobrazovni centar. Mali grad naspram Zagreba, ali s dva sveučilišta i odličnom infrastrukturom, s novim studentskim centrom, novim planovima za drugu fazu infrastrukturnih objekata te blizu velike europske okoline. Ovdje ćemo moći osigurati dolazak stranih studenata, ali i hrvatskih studenata koji će ovdje studirati te nakraju i ostati ovdje, što nam je i cilj – rekao je rektor Boras.

Rektor je pohvalio i Sveučilište Sjever

Varaždinska županija i Sveučilište u Zagrebu zajednički će surađivati na razvoju znanstvenih i stručnih potencijala Varaždinske županije, razvoju turističkih i kulturnih potencijala, razvoju inovacija i prijenosa znanja i tehnologija u gospodarstvu, razvoju ljudskih potencijala zaposlenih u županijskoj upravi i ostalim obrazovnim, zdravstvenim i znanstvenim ustanovama, realizaciji zajedničkih stručnih i znanstvenih istraživanja, realizaciji centara kompetitivnosti u strukovnom obrazovanju, realizaciji zajedničkih gospodarskih programa i projekata.

O provedbi Ugovora, koji je danas potpisan, brinut će Odbor za suradnju sastavljen na partitetnoj osnovi, a župan Čačić i rektor Boras po dužnosti su članovi Odbora i njegovi predsjedatelji.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak i prorektor Sveučilišta u Zagrebu Miljenko Šimpraga.

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close