Varaždinska županija

ŽUPANIJA Župan Čačić krenuo u obećani obilazak Dobrovoljnih vatrogasnih društava diljem Županije

Sljedeća posjeta planirana je već u najskorije vrijeme dobrovoljnim vatrogasnim društvima s područja općine Visoko, Breznica i Breznički Hum

U petak 18. siječnja 2019. godine župan Varaždinske županije Radimir Čačić sa suradnicima susreo se s predstavnicima dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Općine Bednja te gradova Lepoglava i Ivanec, a u petak 9. veljače 2019. godine s predstavnicima iz grada Ludbrega te općina Sveti Đurđ i Martijanec. U pratnji župana Čačića bili su zamjenik župana Tomislav Paljak, te Renato Podbojec i Martin Hajdinjak, članovi Predsjedništva Vatrogasne zajednice Varaždinske županije.

Čačićevo obećanje

Ovim susretom župan Čačić je izvršio obećanje koje je dao vatrogascima na svečanoj sjednici povodom 25 godina rada Vatrogasne zajednice Varaždinske županije i na svečanom prijemu za predstavnike dobrovoljnih vatrogasnih društava. Kako bi se osobno uvjerio u rad i funkcioniranje sustava vatrogastva u Varaždinskoj županiji te od najodgovornijih osoba vatrogastva čuo s kojim se problemima operativni vatrogasci svakodnevno susreću,  župan će obići sva društva u Županiji.

Prilikom posjeta župana sa suradnicima primili su predsjednici i zapovjednici društava, dužnosnici pojedinih gradova i općina te županijski i  općinski vijećnici.

Planovi za budućnost

Vatrogasci su župana i njegove suradnike ukratko upoznali s poviješću dobrovoljnih vatrogasnih društava, radom i djelovanjem istih, strukturom članstva, vozilima i opremom kojom raspolažu, broju intervencija koje obavljaju i njihovoj strukturi, te istaknuli osnovne probleme s kojima se susreću u svom humanom i požrtvovnom radu. Razgovaralo se tako o sadašnjem ustroju dobrovoljnog vatrogastva ali i prijedlogu novog ustroja, načinu financiranja i osiguranja sredstava za rad i djelovanje, problema s operativnim članstvom zbog sve većeg odlaska članova na rad u inozemstvo, prijedlogu za određene povlastice za operativne vatrogasce, problemu vlasništva nad vatrogasnim domovima, standardiziranju vatrogasne tehnike, opreme i odjeće, centraliziranom modelu nabave vatrogasne opreme i tehnike, liječničkim pregledima, osiguranju operativnih vatrogasaca, pripremanju EU projekata i mnogim drugim temama.

– Dobrovoljno vatrogastvo nositelj je svih značajnijih aktivnosti u društvu. S obzirom na tradiciju dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj, ali i Varaždinskoj županiji, te njegov neupitni značaj, nakon što se obiđu sva dobrovoljna vatrogasna društva u Županiji, treba napraviti analizu i vidjeti koliko se u okviru postojećih sredstava i zakonskih ovlasti može dodatno napraviti od strane Županije da se napravi jedan pozitivan iskorak kako bi se postojeći sustav u Varaždinskoj županiji unaprijedio. – rekao je župan Čačić.

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close