VijestiZabava

Žuta zdrava hrana: Popravlja i zdravlje i raspoloženje, posegnite za ovime!

Popravlja i zdravlje i raspoloženje, posegnite za ovime!

1. Mango

U 130 grama te voćke nalazi se oko 23 grama šećera, što je znatno manje nego što sadrži bilo koja mliječna čokolade iste količine. Mango osigurava i više od trećine preporučene dnevne količine vitamina A, što znači da pomaže u održavanju zdravlja očiju. Vrlo je bogat i kalcijem, kalijem, magnezijem, željezom, aminokiselinama, beta-karotenom i vlaknima, a ne nedostaje ni vitamina C i E. Kako plod postaje zreliji, povećava se količina šećera, ali i vitamina i hranjivih tvari.

2. Banana

Bogata je antioksidansima i dopaminom, koji smanjuje rizik od srčanih oboljenja i degenerativnih bolesti.

Banane sadrže i veliku količinu kalija, elementa koji značajno može pomoći u borbi protiv osteoporoze, kao i sniziti blago povišeni krvni tlak te pomoći u borbi s menstrualnim bolovima. Bogate su i vitaminima C i A, a jedna prosječna banana ima svega 110 kalorija, pa je idealna i za one koji paze na liniju.

3. Ananas

Čak 87 posto ananasa čini voda. Izvor je mnogih hranjivih tvari, vitamina i minerala, uključujući bakar, kalij, kalcij, magnezij, mangan, vitamin C, B6 i vlakna. U sebi sadrži enzim bromelain koji olakšava bolesti urinarnog trakta, potiče probavu, potiče nedostatno lučenje želučanog soka, a također olakšava bol u mišićima, pa je za njime dobro posegnuti i nakon dana napornih treninga.

4. Žuta paprika

Jedna prosječna paprika sadrži 50 kalorija, vrlo malo masnoća i ugljikohidrata, a njezin najveći postotak, i to 90 posto, čini voda. Sve paprike u sebi sadrže kapsaicin koji im daje ljutinu, a upravo on ima i ljekovito djelovanje jer djeluje antiseptički, a u probavnom sustavu sprječava razvoj bakterija i olakšava samu probavu. Ujedno je i prepuna vitamina C, i to mnogo više od limuna ili naranče. Osim što povoljno utječe na imunitet, on pomaže i boljoj apsorpciji željela iz hrane.

5. Žuta mrkva

Mrkva je bogata i vitaminima A i E. Upravo su ti vitamini razlog zbog kojeg su nam kao djeci često govorili da moramo jesti mrkvu za zdravlje očiju. Iako nas konzumacija mrkve neće riješiti dioptrijskih naočala, vitamini E i A povoljno utječu na njihovo zdravlje: osiguravaju potrebnu vlagu koja služi za podmazivanje površine oka i njegov rad.

6. Limun

Često možemo čuti kako je dobro dan započeti čašom vode u koju dodajemo limun. Da je to uistinu dobra ideja, potvrđuju i sva svojstva limuna. Naime, taj kiselkasti agrum prirodni je antibiotik koji štiti od bakterija i virusa. Znatno podiže imunitet, pozitivno utječe na jetru, snižava kolesterol, a u kombinaciji sa spomenutom vodom pretvara se u pravog detoksikacijskog čarobnjaka.

7. Kukuruz

Bogat je fosforom, kalijem i magnezijem, a obiluje i vlaknima, folnom kiselinom i vitaminom B1. Vrlo je lako probavljiv pa se preporučuje i onima koji pate od konstipacije, a dobra je vijest i to da jedan prosječan klip kukuruza sadrži svega 100 kalorija.

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close